Снимка: Община Бургас

Пет години след като се появиха първите пукнатини по бургаския катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий" – толкова големи, че се оказаха опасни за миряните, днес той отново отваря врати – след уникална операция по укрепване.

"Църквата вече е подсигурена да поема всякакви въздействия, вкл. и сеизмични, така че хората вече няма от какво да се притесняват", увери проф. Йордан Милев, проектант по укрепването на храма.

Първите пукнатини по сградата, която е паметник на културата, се появиха точно на Никулден преди пет години. На Богоявление започва укрепването, а на Цветница църквата се премести на площада. Първият Великден под открито небе се превърна в най-масовата служба. След това обаче се наложи храмът да се премести дори в... бирария.

В продължение на четири години църквата беше ремонтирана по нова технология, използвана за първи път в България. Основите бяха продължени с 12 метра, а всички куполи са облепени с въглеродна тъкан, както се прави в Италия. Използвани са и метални обтегачи, които да държат цялата конструкция на църквата здрава, информира bTV.

"Има и система за мониторинг за евентуални деформации в църквата, а на всеки няколко месеца ще се извършват и оглед", обясни проф. Милев.

"Сградата е била в е много лошо състояние и се налага да се обръща голямо внимание. Така трябва да се процедира с всеки паметник на културата – но като се действа предварително, а не да се изчаква сградата да стигне до това състояние", коментира проф. Милев.  

В момента стенописите на църквата са свалени и чакат реставрация. Външната фасада на храма също трябва да бъде поправена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase