Снимка: архив, БулФото

Петнадесет деца ще посетят през пролетта Националната астрономическа обсерватория "Рожен", за да наблюдават и изучават Марс - най-обсъжданата планета напоследък. Това каза за БТА директорът на обсерваторията Никола Петров.

Марс предизвиква интерес, тъй като има сходни физически параметри - маса, радиус, сезони - като тези на Земята. Освен това попада в т.нар. зона на обитаване и е любопитно да се изучава дали е имало условия за живот на нея /подобно на Земята/ и дали сега има форми на живот, бихме ли могли ние да бъдем нови заселници там.

Марс съдържа и ценни материали и суровини, които бихме могли да използваме в бъдеще, коментира за БТА Петров.

Освен с "червената планета", децата ще имат възможността да се запознаят отблизо с дейността на обсерваторията и с възможностите за наблюдение на небесните тела. Инициативата "Виж къде е Марс" е част от кампанията на голяма компания за хранителни добавки и мултивитамини за деца, която цели да даде възможност на малките да разкрият магията на Космоса.

От зората на цивилизацията, астрономията предоставя важен трамплин за човешкия прогрес. Тя е онази част от физиката, която предлага фундаментални изследвания за природата на Вселената, в която живеем. Изследванията имат за цел да отговорят на някои от най-големите въпроси, които можем да зададем, като например, как се е създала Вселената, колко е голяма, на колко години е и каква е нейната съдба, коментира още Петров.

Скорошни изследвания показват, че изучаването на астрономията развива детското въображение. Срещата с познанието за Вселената в ранна възраст помага на децата да развият усещане за нейната необятност и да оценят красотата на космическите обекти. В допълнение на това, тези познания играят и изключително важна роля в изграждането на ценностната им система, тъй като астрономията е една от малкото дисциплини, които не се базират на каквото и да било противопоставяне, а се позовават на чисти факти, смятат учените.

В НАО "Рожен" посетителите могат да се запознаят с предмета на провежданите научни изследвания, да изслушват лекция за историята и постиженията на българската астрономия. Те имат възможност да задават въпроси на професионалните астрономи по интересуващи ги теми и да обсъждат с тях актуални научни въпроси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase