Снимка: Facebook

Според македонските власти паметната плоча на Каймакчалан, унищожена от македонския журналист Миленко Неделковски, е поставена незаконно. Това става ясно от официално съобщение на македонското външно министерство, предава БНТ.

Още по темата

"Плочата е незаконно поставена и очакваме от нашите приятели от България да почитат международно признатите процедури за поставяне на паметни плочи. Очакваме институциите да обезсърчат всички, които поставят паметни плочи на територията на друга държава и които впоследствие могат да бъдат акт на насилие или да предизвикват негативни чувства у гражданите", пише на сайта на македонското външно министерство.

Съобщението завършва със становището, че конфликтите и жертвите от миналото, на която и да е страна, трябва да бъдат мотив за по-засилено сътрудничество в региона и общи усилия за интеграция в Европейския съюз.

Припомняме, че Миленко Неделковски се изгаври с паметта на стотици български войници, загинали в боевете на Каймакчалан през 1916 по време на Първата световна война.

В късните часове на 22 септември – Денят на независимостта на България, той публикува в своя профил във Facebook снимки, на които се вижда как заедно с още няколко мъже разбива с чук поставена от българска страна паметна плоча. Плочата бе поставена от български военнослужещи в знак на признателност към паметта на загиналите войници.

"Каймакчалан, днес, 22.09.2016 година, между 13:00 и 14:30 часа. Мисията напълно завършена. Незаконно поставената бетонна плоча от група български престъпници напълно е унищожена и превърната в прах”, е написал в своя профил Неделковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase