Захариева откри учебната година в затвора в Сливен. Снимка: БТА

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева откри учебната година в Средното училище "Аргира Жечкова" в Сливенския женски затвор.

"Знанието е свобода, то ви прави независими и дава избор, така че използвайте това оръжие", каза в приветствието си министър Захариева към лишените от свобода жени.

В училището към момента се обучават 64 жени, от които шест са "първокласничките". Там може също да се получи професионална квалификация за седем професии.

Министър Захариева посочи, че в последните години учебната дейност е сред най-развиващите се дейности в затворите в България. Около 1400 са учениците в затворите в цялата страна.

По думите й в сливенския затвор процентът на неграмотност е около 23 на сто, като в мъжките затвори е по-висок. Затова от министерствата на правосъдието и образованието се стараят да осигурят образование на лишените от свобода, както и възможност за професионална квалификация.

По време на своето посещение министър Захариева се разходи в класните стаи на училището и разговаря с лишени от свобода за техните нужди, съобщава БТА.

Екатерина Захариева съобщи още, че се извършва цялостен ремонт в затвора в Сливен, който включва изграждането на санитарни възли в жилищните помещения на лишените от свобода, поставяне на соларни панели, подобряване на системата за отопление и други. Стойността на ремонтните дейности е над милион лева, те ще приключат до края на годината. Ремонт предстои и в затвора в Бургас, където също липсват санитарни възли в помещенията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase