Снимка: Bulgaria ON AIR

Всички в Широка лъка познават Калин Бочуков. Не е необходимо да знаеш адреса му, за да го откриеш. Къщата му е в най-високата част на родопското село. Оттам най-добре се чува гайдата му, която оглася Родопите вече 40 години. Той е не само сред най-добрите свирачи в околността, но е преподавател в музикалното училище в селото, а и майстор на родопските гайди.

Калин Бочуков разказва, че гайдата, направена от добър майстор, се настройва лесно и бързо. А през последните 3 десетилетия той е направил стотици. Не крие, че е крал занаят от Бай Дафо - легендарният родопски гайдар, който е и първият учител по гайда в училището в Широка лъка.

И все пак 56-годишният гайдар казва, че има тънкости в майсторенето на инструмента, които сам трябва да изнамериш. Ако успееш да придадеш на парчетата кожа, дърво и камък живот, то гайдата рано или късно ти се отблагодарява.

Голямата болка на Калин Бочуков е, че учениците му често копират. В момента той преподава на 6 деца от училището в Широка лъка.

Въпреки че гайди, направени от Калин Бочуков, някои са купувани от арабски шейх, подарявани са на президенти или са поръчвани от знаменитости, една не е за продан - тази, с която е от 40 г.

Вижте целият репортаж във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase