Снимка: Информационна агенция Черно море

Десетки гневни варненци изпълниха коридорите на кметство "Приморски" днес.

Гражданите са получили писма за доброволно плащане в 7-дневен срок на данък върху недвижими имоти, данък върху превозните средства и такса битови отпадъци заедно с лихвите, съобщи Информационна агенция "Черно море".

На документите, изпратени от община Варна, обаче няма посочена дата. Хората са от различни блокове в кметство "Приморски", но предполагат, че из целия град са разпратени подобни писма.

50-ина души чакаха в коридора на кметството пред касите на „Местни данъци и такси“ половин час след началото на първия за седмицата работен ден.

Те се оплакаха от жегата и от факта, че работят едва 2 гишета.

Всички са получили по пощата поканата за плащане, без подпис и печат и без дата на документа и са на мнение, че тези листи са незаконни. На тях е посочено, че са издадени в два екземпляра, като вторият е предаден на публичен изпълнител за предприемане на действия по принудително изпълнение.

"Това е рекет", коментираха възмутените варненци.

"Получих плик с клеймо 3 август да заплатя в 7-дневен срок данък за 2015 г. и 2016 г. заедно с начислените лихви. На самия документ обаче няма никаква дата. Първо - не разбрах кога изтича този 7-дневен срок. Второ - аз вече съм платила данъка за 2015 г. на 28 април м.г. Пазя си документите. Очаквам класиране за ясла на детето ми на 12 август. Ако излезе, че имам задължения към общината, ще ми бъдат отнети 3 точки и ще намалее много шансът синът ми да бъде приет в детското заведение. Оказа се, че 8-те лева за 2015 г., за които ме търсят, са внесени, но не по правилната партида, и стоят в сметките, не могат да се използват и им се начисляват лихви. Платих ги отново, за да не бъде възпрепятствано класирането на детето ми. Трябва да ида в Изчислителния център, да подам молба, до 1 месец да бъде разгледана и след това осемте ми лева да бъдат освободени“, разказа пред "Черно море"  Георгиева.

"Изпращат едни бележки… толкова за колата, с лихвите, толкова за това-онова… Ние не можем да ги разберем, защото друга година ги плащаме по-късно. Досега съм нямал такива проблеми. За тази година още не съм плащал данъци. Но ми искат да платя за първото полугодие. Винаги плащам по-късно през годината. Сега чувам, че имали нужда от пари финансовото министерство и искали да ги съберат в 7-дневен срок. Но не пише кога е издадено писмото. Кой го е пратил... печат... подпис...няма нищо", възмути се Йордан Костадинов.

Със своя казус ни запозна и Пеню Новаков: "Аз съм си платил данъците още март месец - всичките. И сега идва писмо. Не мога даже да го разбера за какво е. 20 и няколко лева. Платил съм си всичко… Предната година пак същата работа. И ме изпратиха в Изчислителния център. Там нищо не можа да се разбере. Платих ги отново и край".

За своя проблем ни разказа и Мария Милчева: "Проблемът е, че получавам по средата на годината доброволно да си погася задълженията към общината в 7-дневен срок от настоящия момент. Без печат е документът, без подпис, без нищо. За мен той е фалшив. И лихви има, и задължения, и главници, всичко  в 7-дневен срок.

За 2016 г. са, а още не е свършила годината, това е по средата на годината, аз винаги съм плащала към края. Те ме задължават и казват така: „Настоящото е съставено в два екземпляра, от които единият е за задълженото лице, а единият за публичен изпълнител за предприемане на действия по принудително изпълнение”. Е, това принудително какво е? Да ме задължат сега в средата на годината да плащам?!".

"Напълнили са блока с такива писма. Хвърлени по земята. Гледам какви са тези бележки - данъци. Е, как данъци, аз съм пенсионер, платен ми е с 5% намаление данъкът. Тръшкат ми 200 лева за сграда и 200 лева за такса смет. Задължения от 2011 до 2015 г. Добре, че не съм си хвърлил квитанциите за платените данъци…“, споделя Любомир Любенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase