Над 300 роми от ромската махала на Кричим са подали заявление за монтиране на водомери, но вече осми месец от водоснабдителното дружество в Пловдив отказват да им ги монтират. Така ромите продължават да разхищават водата, без да я плащат. Заради големия разход в махалата обаче, горната част на Кричим страда от безводие вече цяла седмица.

"Цяла седмица нямаме вода, носим с коне от съседни села, много е трудно в тази жега", разказа пред Dnes.bg жител на Кричим, който живее в горния квартал.

В същото време в ромската махала на Кричим, която се намира в долната част на града, водата тече по улиците. Заради липсата на водомери, ромите не пестят водата. Това обаче създава проблем на тези, които живеят по вторите етажи на къщите и така над 300 души са подали заявления за монтиране на измервателни уреди, тъй като искат редовно водоподаване.

"Единствената махала, където искаме да си пращаме водата и не ни разрешават", твърди общинският съветник Бюлент Еминов.

Хората заплашват, че ако до края на месеца не им поставят измервателни уреди, ще блокират пътя за Девин.
"Ние сме съгласни да ни слагат водомери, за да може всеки месец или през 6 месеца да се плащат", споделя ромка от махалата.

Кметът на Кричим Атанас Калчев е наясно с искането на ромските жители и въпреки че работи добре с ВиК, не може да си обясни отказът им да монтират водомери в гетото.

"Всички хора в Кричим плащат вода, там долу не плащат вода. В случая те искат да си плащат водата, но не им се дава възможност, защото не са монтирани уредите", заяви Калчев.

От ВиК-Пловдив обясняват забавянето със сложната организация. 

"Монтирането е сложно, защото част от къщите са извън регулация и чакаме да дойдат шахтите, като трябва да се поставят", обясни главният инженер на ВиК-Пловдив Антон Гълъбов.

Експерти твърдят, че с липсата на водомери в махалите загубите на водното дружество се увеличават, което е удобно оправдание да се иска постоянно покачване на цената на водата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase