Снимка: www.dobrichmuseum.bg

Регионалният исторически музей в Добрич експонира витлото от самолет "Фоке Вулф - Врабче", на който е летял капитан Димитър Списаревски.

В родния град на героя от Втората световна война с тържествени прояви днес се отбелязват 100 години от неговото рождение, предаде БТА.

По време на войната българският летец прави първия въздушен таран в небето над София. На 20 декември 1943 година, останал без боеприпаси и тежко ранен, той врязва своя изтребител в американски бомбардировач.

Така пилотът предотвратява да бъдат хвърлени бомби над мирното население на София, припомнят от музея. Витлото от самолет, на който е летял Списаревски, е запазено от неговите бойни другари.

Софийският клуб "Капитан Димитър Списаревски" го дарява на музея през 2003-а по повод 60-годишнината от гибелта на летеца.

В експозицията на открито в градския парк музеят показва и фотоси от ученическите години на Списаревски, в подготовка за полет на летище "Божурище" през 1941 година, лобното място на пилота край село Долни Пасарел и други.

Регионалната библиотека "Дора Габе" също представя документи в експозиция на открито под наслова "Памет за Списаревски". След заупокойна молитва и благодарствен молебен от храма "Свети Георги" ще тръгне литийно шествие към паметната плоча на летеца, на която ще бъдат положени цветя.

Детско-юношеската футболна школа ще играе демонстративен мач в памет на Списаревски, който също се е увличал от футбола. Вечерта в градския парк ще звучат патриотични песни в изпълнение на група "Епизод".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase