Снимка: архив Булфото

Лятото ще бъде малко по-хладно, но температурите ще са в нормата, коментира климатологът Христо Попов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"През последните 5-6 години свикнахме на едни по-високи температури в този период и сега ни се струва малко по-хладно", обясни той.

Очаква се затоплянето да започне през следващите 2-3 дена, прогнозира той. По думите му те ще са подходящи за плаж, както и за походи в планината. Около 25-26-ти се очакват облачност и валежи, след които се очаква отново хубаво време - до около 2 август, добави той.

"Около 2-3 август ще има краткотрайни валежи, но сутрин времето ще става за плаж. След това идват горещниците", прогнозира синоптикът.

Лято 2016 г. е сухо, посочи Попов. По думите му валежите, които падат са максимално усвоени от почвата и в много части от страната те не са достатъчни.

"Въпреки валежите, които прогнозирах през отделните дни, те най-вероятно няма да са достатъчни за отделните типове култури и ще се наложи допълнително напояване", смята Попов и добави: "Очаквам голямо засушаване и затова препоръчвам на земеделските производители да осъществят поливане".

Това захлаждане е свързано с цикличност, посочи климатологът. По думите му има няколко години, които са по-топли с по-високи температури, а след това няколко, при които температурите са по-ниски с повече валежи.

"Въпросът е как това ще се отрази на земеделието и дали стопаните са подготвени", заяви Попов.

Градушките се формират, когато има изключително топло време и преминаване на атмосферни смущения - по техните студени фронтове наблюдаваме градушки, обясни Попов. Според него по-хладното време тази година няма да донесат едра градушка.

Климатологът очаква отново да има високи температури, но едва ли ще се чупят температурни рекорди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase