Снимка: архив, Ройтерс

Хлор и още десетина елементи от Менделеева таблица съдържа водата в басейните, където търсим прохлада през лятото, а контролът по дезинфекцията им е оставен най-често в ръцете на пазачите.

Хлорните препарати са най-евтини и затова масово са използвани за дезинфекция, като повечето собственици на басейни се презастраховат заради гъбички във водата и надвишават нормата от 0,5 милиграма хлор на литър вода. Това обаче води до увеличаване на алергиите и астматичните заболявания до 6 пъти, категорични са специалистите.

Контролът върху нивата на замърсеност и хлориране е оставен на собствениците, споделиха работещи на басейн служители, цитиран от "Монитор".

Заради липса на достатъчно кадри инспекторите от РЗИ проверяват басейните, преди да започне експлоатацията им - в началото, но сезона и по сигнал, коментираха от РЗИ - София. През останалото време хигиената е в ръцете на стопаните, които печелят от съоръженията и често слагат хлор на око срещу зарази.

Действително във водата се слага хлор в съотношение според състава и количеството й. Независимо че някои имат резерви към него, особено след излизането на пазара на препарати от друг тип, той се употребява масово. По мнението на Световната здравна организация това е най-надеждният дезинфектант, поясни д-р Десислава Драганчева, главен инспектор от отдел "Държавен здравен контрол" в Регионалната здравна инспекция – София.

Освен хлор в басейните се наливат и биоцитни препарати, които също имат дезинфектиращ ефект срещу гъбички, бактерии и всякакви други замърсители. Броят на разрешените и регистрираните за употреба химикали от този вид у нас е над 100, като собственикът на басейни избира от коя марка да ползва.

От началото на годината на територията на София са извършени 380 проверки, като са взети 310 проби вода. Извършен е здравен контрол и в действащите басейни в училища и детски заведения. За установени нарушения в качеството на водата и неизправности на материално-техническата база в обектите в училища и детски градини са издадени 11 предписания и 10 заповеди за временно спиране на експлоатация. Връчени са 2 акта за административно нарушение, съобщиха от РЗИ - София.

Конкуренцията накара летните къпални в столицата да търсят гъвкави цени и вече се предлага карта от 200 лева за цял сезон.

Всички басейни имат два вида цени – от понеделник до петък и за събота и неделя. В "Дианабад" те са съответно 6 и 7 лв. за възрастни. Един талон за дете струва 3 лв. Шезлонгите са 5 лв. през делниците и 6 през уикенда. VIP зоната струва 30 и се заплаща след настаняване. В някои басейни е значително по-скъпо – входната такса е 10 лв., а през съботите и неделите – 15. Но тук може да се наеме шатра за 20 лв., която обаче не опростява входната такса. Годишната карта е 200 лв. Цените в басейна в Люлин са 8 лв. през делниците и 10 за уикенда, но има намаление 50% след 15 ч всеки ден. Таксата дава право да се ползват маса и чадърче.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase