Снимка: Reuters, архив

За първи път от 60 години насам у нас се излюпи къдроглаво пеликанче, което не е в езерото Сребърна, съобщиха от РИОСВ-Русе. Това се случи в блато Песчина на остров Персин в Дунава край Белене.

"Екип на Българско дружество за защита на птиците имаше шанса на няколко пъти да види малкото, което любопитно се надигаше от гнездото, под зоркия поглед на възрастната птица", разказаха от инспекцията.

Това е голямо природозащитно събитие, тъй като къдроглавите пеликани са световно застрашен вид и колонията на остров Персин е новосформирана. През април птици от вида заели една от наколните дървени платформи в блато Песчина в Природен парк "Персина".

Досега единственото гнездо на този рядък вид у нас бе в езерото Сребърна.

Сформирането на втора гнездова колония увеличава шансовете на вида в България да оцелее, защото, когато е концентриран на едно място, е много уязвим от всякакви заплахи, например болести, екстремни климатични явления и др.

В момента още десетина двойки къдроглави пеликани мътят, съобщават еколозите. На същата платформа са свили гнезда и мътят и 3-4 двойки розови пеликани – вид, който се счита за изчезнал като гнездящ в нашата страна, съгласно Червената книга. Това прави успеха още по-значим от природозащитна гледна точка. Следващите седмици се очаква излюпването на малките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase