Снимка: Facebook

Атрактивна торта от суджук ще бъде направена специално за юбилейното десето издание на традиционния празник на горнооряховския суджук. Празничното, но солено изкушение, ще бъде в човешки ръст и от него ще могат да опитат всички посетители на феста на местния деликатес, разказа кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев.

Празникът, традиционно, ще е тридневен - от 3 до 5 юни. "Изключително приятно е да отбележим, че всяка година надграждаме постигнатото до момента. Така празникът излезе от рамките на градско събитие и придоби национална популярност", коментира пред "24 часа" директорът на Историческия музей в Горна Оряховица Пламен Мадемов.

Според данните на местните месари, изданията на феста са били посетени от над 50 000 души, които са изяли почти 10 тона суджук и са изпили 30 хиляди литра бира.

Миналата година организаторите поставиха рекорд с 60- метрова "подкова", нарязана от земеделския министър Десислава Танева и кметовете на Горна Оряховица и Велико Търново и излапана от гостите.

Димящи скари, атрактивни състезания по най-бързо нарязване и изяждане на суджуци, ще бъдат допълнени с богата музикална програма.

Освен за любителите на месата и бирата, градът се е погрижил и за малко по-традиционите забавления. На 3 юни в парк "Градска градина" ще се проведе традиционният Регионален преглед на старата градска песен "Божури", а вечерта на сцената ще излязат Здравко Мандаджиев и Цветелина Добрева.

Истинските празненства пък ще почнат на следващия ден - от 11 часа официално ще бъде открит Празникът на горнооряховския суджук, като в него ще се включат официални гости и самодейни състави.

Програмата за деня включва суджукарско надиграване, много забавления, кулинарно шоу, фестивал "Фолклорна броеница" както и концерт на Орхан Мурад.

На 5 юни е концертът на оркестър "Експрес Бенд" и Нелина. Пъстрата програма ще завърши с празнични илюминации.

По време на празника Историческия музей в Горна Оряховица ще бъде отворен за всички, които искат да разгледат Музея на суджука. За една година атрактивната експозиция са посетили над 2 000 души от цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase