Снимка: Черно море

Народната обсерватория и планетариум "Николай Коперник" – Варна отбеляза Деня на авиацията и космонавтиката. Във връзка с 55-годишнината от полета на Юрий Гагарин в Космоса бяха организирани редица инициативи за малки и големи, съобщи информационна агенция "Черно море".

Целият ден бе посветен на живота и делото на знаменития космонавт и на всички учени и изследователи на космическото пространство.

С богата програма и разнообразните мероприятия искаме да запознаем младите хора с глобалната значимост на делото на Юрий Гагарин и всички онези, които участват в космическите проекти.

Трябва да помним и да припомняме това събитие и всяка година да отдаваме почит на хората, на които дължим технологичния напредък и развитието на съвременното общество. Това каза пред "Черно море" Свежина Димитрова, директор на Обсерваторията.

Предвидени са лекции за децата от предучилищна възраст, викторини и състезание по конструиране на спускаем апарат на деца от различни възрасти. Две експозиции с картини и фотографии ще ознаменуват годишнината от първия полет на човека в Космоса. Изложбите са подредени от ученици на VIII СОУПЧЕ “Ал. С. Пушкин” и  ВСУ “Черноризец Храбър“.

Студенти от ВСУ прецизно селектираха избраните снимки, а изложбата е резултат от дълги проучвания в Държавния архив, коментира доц. д-р Галина Шамонина, директор на департамент „Чуждоезиково обучение“ към университета. Радвам се, че има историческа памет и съпричастност от страна на младите хора, защото те трябва да познават съвремието. Трябва да знаем, че 17 космонавти са почетни граждани на Варна, а този факт е знаков за града ни, каза още тя.

За ученици и кръжочници истинско въодушевление предизвика друга форма от програмата - състезанието по конструиране на спускаем апарат. Децата първо изгледаха документален филм за кораба “Восток” и паметната дата 12 април 1961 г. и научиха любопитни факти за първия пилотиран полет в космическото пространство, ракетостроенето и планетата Марс.

Младите ракетни инженери трябваше да проектират и конструират безпилотен спускаем апарат, оборудван с фина изследователска апаратура, и да го приземят на марсианската повърхност, така че да запазят здрава техниката. Бурни и възторжени възгласи огласиха лабораторията, когато малчуганите разбраха, че "сложната електронна апаратура" за симулацията всъщност е кокоше яйце.

Инициативата за проекта е на Ева Божурова, която ръководи кръжок по астрономия към Обсерваторията. Идеята дошла от сайт на НАСА, предназначен за популяризиране на космонавтиката сред деца. Това издание на проекта за първи път има повече състезателни екипи. Победител в надпреварата е този, който успее да съхрани яйцето цяло при спускането му от третия етаж, допълни Божурова. По думите й все повече ученици любители развиват интересите си по астрономия и физика и много от тях продължават професионалното си развитие в тази посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase