Снимка: архив Булфото

Един от най-големите ни морски курорти Слънчев бряг посреща новия сезон с пълни хотели и стари проблеми.

Повечето места в курорта спряха записванията за летния сезон още в началото на април заради препълване на базите.

Прогнозите за туристическия ръст за това лято варират от 10 до 30%. Извън очакванията за силен туристически сезон, пейзажът в Слънчев бряг не се променя - липсата на персонал, сергиите, бараките и дюнерджийниците, както и алкохолните турове ще бъдат най-обсъжданите теми на летния сезон, съобщава БНР.

Още по темата
Повечето хотели и заведения в Слънчев бряг в момента са строителни площадки. По план ремонтите трябва да продължат до 15 май, когато влиза в сила забраната за строителни работи.

Първите туристи от Израел са настанени в североизточната зона на брега на морето, далеч от шума на ремонтните дейности.

По алеите в Слънчев бряг е пълно с жени от ромски произход, които си търсят работа. Офертите за по-високи заплати, които бяха обявени на туристическите борси, засега приличат повече на рекламен трик. Наемането на квалифициран персонал се очертава сред сериозните проблеми на лято 2016.

Хотелиери и управители на заведения признават, че хора без умения и ценз обслужват туристите по българските курорти.

„Професионалните качества на кадрите са много занижени, не знаят езици, нямат опит, а тези, които притежават тези умения, са в чужбина и берат ягоди”, обясни Красимир Иванов, който има заведение в курорта.

Хотелиерът Веселин Налбантов пък е категоричен, че България няма такива кадри. ”Кадрите, които се изпращат от бюрото по труда, не стават всички. Не може хората от гетото да застанат тука и да обслужват туристи”, каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase