Снимка: Булфото

С очаквания за силен сезон близо 50 работодатели обявиха свободни позиции на трудова борса в областта на туризма в Добрич.

Ваканционни селища и голфкомплекси по цялото Северно Черноморие търсят от администратори, готвачи, майстори на пици до спасители, работници на плажа и масажисти.

"Има глад за персонал, липсват готвачи с квалификация, а много млади хора предпочетоха да заминат за чужбина", коментира пред БТА Кремена Минчева, мениджър "Човешки ресурси" в "Албена" АД.

В едноименния черноморски комплекс през лятото ще работят около 3000 души. Прогнозата е за силен сезон с ръст при руските и германските туристи, пресметна Минчева.

По думите й в курорта заплатите тази година ще бъдат по-високи с 50-100 лева, като редовите готвачи започват с 600-800 лева месечно възнаграждение.

Готвачи на топла, студена кухня и на барбекю, камериерки, масажисти, маникюристки се търсят дори в крайморските села Кранево, Топола, Божурец.

В големите черноморски комплекси - "Свети Константин и Елена", "Бялата лагуна", "Слънчев бряг", "Свети влас", "Златни пясъци", се предлага работа по почти всички позиции.

Бюрото по труда в Добрич обучава за новия сезон 320 безработни за администратори, готвачи, сервитьори-бармани и други професии, съобщи директорът на ведомството Васил Сивков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase