Снимка: Reuters

Всяка година, през пролетта, белият щъркел се завръща у дома, изминавайки хиляди километри до родното място.

На фона на хората, които непрекъснато напускат и никога не се прибират обратно в България, прелетната птица изглежда като най-големия, безусловно обичащ родината патриот.

В дните, когато в цяла Европа големи пластове от хора се наместват, напускат своите "гнезда", за да ги построят другаде, на чужда земя, се вглеждаме в чудната природа на щъркела.

"Също като човека, за да намери препитание, всяка година в края на август щъркелът напуска страната и се отправя на юг към Африка. Но разликата е там, че птицата се завръща и гнезди отново на същото, своето си място. Често могат да бъдат намерени гнезда, които са използвани в продължение на стотици години", разказа за БТА Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Символично или не, пограничното село Кулата е на второ място от населените места с най-много щъркелови гнезда у нас. И като жив свидетел всеки ден отброява едните, които прекосяват границата на България, отправяйки се навън, и другите, които правят гнезда и остават в своите домове за цял живот.

Още от Средните векове щъркелите и хората в Европа живеят в симбиоза. Едрата птица строи гнездата си на съоръжения, построени от човека - по покриви, кули, комини, църкви, стълбове, зидове.

Белият щъркел не се страхува да гнезди в близост до хората, той е единствената едра птица, която гнезди основно в населени места и е подходящ биологичен индикатор за състоянието на средата, която обитава човека, отбелязват експертите от БДЗП.

Като една от най-обичаните птици, щъркелът е символ на семейството, плодородието, щастието и герой на много легенди. С ежегодното си отлитане на юг, хората го свързват с посещение на светите места, което допълнително изгражда неговия положителен образ.

Тъй като повсеместно съществува вярването, че прави гнездата си на свети места, хората гостоприемно го допускат до домовете си, вярвайки, че тяхната къща ще бъде щастлива.

Въпреки че е бял като януарския сняг, щъркелът е символ на пролетта, а бялото само по себе си се свързва с чистотата, новото, святото. Затова завръщането на щъркеловите ята се асоциира с избуяването на новия живот след сивотата на зимата.

Старите хора вярвали, че ако щъркелите се приберат напролет мръсни, ще има дъжд и плодородие, ако са снежно бели - ще бъде суша. А това, че двойките остават заедно за цял живот, появата им в гнездото, първите грижи за стягането му, първите ласки между партньорите - е толкова човешко, че с белотата им понякога хората ги виждали като младоженци.

И докато в момента в Европа се стичат потоци от хиляди хора, тези толкова обичани птици изчезват на територията на целия континент. Изчезват, защото ние, хората, изсичаме горите и така нарушаваме драстично водния режим - изчезват реки, езерца, блата - местата, жизнено важни за прехраната на щъркелите.

Изчезват и защото изсичаме стари дървета и разрушаваме гнездата им, за да не пречат на нашите покриви и комини, а често стават и жертва на токови удари, тъй като гнездата им понякога са по стълбовете на електроразпределителната мрежа, посочи Свилен Чешмеджиев.

През 2014-2015 г. беше осъществено Седмото Международно преброяване на белия щъркел във всички страни в Европа с цел да се разбере какви промени са настъпили в сравнение с предишното преброяване преди 10 години - увеличават ли се или намаляват гнездата, броят на малките при отделните двойки и други въпроси, без които няма да можем да опазим нашия любим крилат съсед.

Данните от преброяването са обнадеждаващи, посочват от БДЗП. Общо 6805 са щъркеловите гнезда в България, от които 5671 са активни. За сравнение през предходното преброяване, гнездата в страната са били 5703, от които 4818 са били заети. Общият брой на успешно отгледаните малки щъркелчета в България за периода на броенето е 13 873.

Белият щъркел вече е тук. Ще свие гнездото си наново и ще изпълни с движение българските села и градове. А ние, хората, ще му се радваме и заедно ще градим общия си дом като по-добро място за живеене.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase