Снимка: Булфото, архив

С новите информационни системи, които се разработват в ГД "Национална полиция" катаджиите на пътя ще имат пълен достъп до базите данни на Пътната полиция и ще могат да пишат актове директно на таблетите си, ще могат да връчват и призовки. Това разкри директорът на ГД "Национална полиция" Христо Терзийски.

"Сега имат достъп, но той е пасивен - могат да видят дали водачът на спрения автомобил е с отнета книжка, да видят нарушенията, но не могат да го санкционират", заяви на свой ред шефът на "Пътна полиция" Бойко Рановски.

Катаджиите пишат актовете ръкописно, след това друг човек ги въвежда в компютърната система. Оттук нататък актовете ще се пишат на място от самите пътни полицаи, обясни той.

Рановски допълни, че до края на годината се очаква всеки полицейски автомобил да бъде оборудван и с принтер. Така пътните полицаи ще могат да издават електронни фишове, да принтират наказателни постановления за предишни глоби и да ги връчват директно на шофьора.

До края 2016 г. всеки полицейски екип, около 400 в цялата страна, ще има персонален таблет. В момента таблетите се предават от смяна на смяна.

Христо Терзийски коментира още агресията на пътя и последните случаи с побоища. Според него МВР не може да се справи само и трябва да се потърси съдействие от гражданското общество.

Той отново каза, че МВР и прокуратурата ще бъдат безкомпромисни и в последните случаи са действали бързо, като има задържани и обвинени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase