Снимка: bgonair.bg

Затварят складове за дърва, ако не са оборудвани с видеокамери. Според новите изисквания в Закона за горите всяка база трябва да разполага с камери, колкото са входовете на склада. Така се цели да се пресече незаконно придобитата и превозвана дървесина.

Няколко дърва в печката и топлото в дома на Христо за деня вече е осигурено. За зимата мъжът си купил от фирма шест кубика с дърва.

"Той си определя цената. Дава ми документ, че са законни, набити марки и не съм имал проблем с горските досега", казва Христо.

А в пунктовете за дърва горските започнаха внезапни проверки за поставени видеокамери. Записите от тях ще трябва да се пазят три месеца.

"Записите ще карат преработвателите да работят така, че да не си мислят, че тук може да влезе или излезе нещо незаконно", обясни директорът на Регионална дирекция по горите - Берковица Сашо Каменов.

На текущата проверка не бяха открити нарушения. За собствениците на склада за дърва инвестицията в камери е струвала над 1000 лева. Въпреки това са убедени, че ще им е в помощ.

"Разбира се, че са в помощ на всички, които се занимават с дървопреработка. Предполагам, че е един плюс за всички. По този начин ще се спре контрабандата на дървата и ще работим по-спокойно", обясни Димка Димитрова, собственик на склада за дърва.

Не така обаче е в други складове в област Монтана. 23 от тях вече са затворили заради липса на поставени камери в складовете.

"Има много складове, в които или няма дейност, или имат остатъчна дейност, или са регистрирали складове с цел злоупотреба. Тези хора отпаднаха към момента", добави Каменов.

Глобите заради липса на камери са от 3 до 5 хиляди лева.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase