Снимка: БТА

Арктическият студ и страховитите температури от -20 градуса ще ни подминат, но все пак градусите остават доста ниски, обяви климатологъг доц. Георги Рачев. Именно той вчера предвиди ледена епоха в България.

"Няма да има тези страховити температури, които прогнозирахме, но все пак на някои места може да се стигне до минус 15. Прогнозирахме тази нощ небето да се изясни, но това не стана. И заради облаците приземният слой въздух няма как да изстине допълнително", обясни доцент Рачев пред БНТ.

Той съобщи още, че днес ще е слънчево. Доцентът припомни и, че на първи януари тази година бяха измерени градуси доста по-ниски от тези, които отчетохме тази сутрни.

"На Василовден имахме -16 градуса", допълни доцент Рачев. Той съобщи още, че тази сутрин в Кнежа са бил измерени -13, в Благоевград - минус 9, а по морето - минус 4, минус 1.

Доцентът допълни, че за ниските температури и снеговалежа у нас и на Балканския полуостров е отговорен циклонът "Футана". Той обаче се оттегля. На негово място ще дойде антициклонът "Бено", който ще определя времето през следващата седмица.

"Чака ни седмица с ниски темпуратури, няма какво да се лъжем. Но нищо страховито. Утре сутринта веротно ще има стойности от -16, а в Босна и Херцеговина и по-ниски стойности", завърши доцент Рачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase