Снимка: Община Несебър

И тази година зетьовете на несебърското село Кошарица бяха "изкъпани" на Ивановден.

Къпането на младоженци, сключили брак през изминалата година, е стар български обичай. Кошарица е единственото село в цялата област и едно от последните в България, което спазва този обичай от години, без да го е прекъсвал, съобщават от Община Несебър.

Според традицията на този ден всички мъже, сключили брак през изминалата година, трябва да бъдат изкъпани в реката от по двама ергени. Смята се, че това ще донесе здраве на тях и на техните семейства.  

В спазване на обичая днес се включиха шестима куражлии. Първоначално участниците в "къпането" се събраха в ресторанта в центъра на селото. Там пиха греяно вино, за да се затоплят преди да влязат в студените води на местния вир.

След като мъжете се сгряха достатъчно, под съпровода на народен оркестър, те се хванаха на право хоро, а след това тръгнаха към мястото за къпане. Отново съгласно обичая зетьовете се опитаха да избягат, но бяха хванати от ергените и накрая се хвърлиха във водата.

В този ден за здраве се "къпят" и младите булки от свекървите си, но за разлика от младоженците - в домашни условия. Според традицията вечерта младите зетьове канят у дома на гости тези, които са ги „къпали” през деня.

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.