Снимка: Dnes.bg

Общ преглед

Безводие в Кричим. 196 къщи от 6 улици в града са шести ден без капка вода. Сухият режим е започнал на 31 декември 2015 година в ранния следобед и продължава до момента. От ВиК - Пловдив се оправдават с пресъхналите кладенци заради ограниченото им захранване от водно-електрическите централи.

"Принудени сме да вървим пеша, за да налеем вода в тубите, защото няма водоноска, също така топим и сняг, за да имаме вода за  елементарни нужди", разказа пред Dnes.bg един от жителите на горния квартал. 

Водата е спряла без никакво предупреждение на 6 от улиците в града.  В другата част на Кричим в дните от 31 декември до днес водоподаването не е постоянно.

"Звъняхме на ВиК, но от там никакъв отговор, накрая започнаха да ни затварят телефоните", жалва се жителка на Кричим.

В същото време водомерите въртят на въздух, който отчита, че се изразходва вода. "Без вода може ли да се използва канализация, не може, по 7 километра ходим пеша", твърди друг потърпевш от безводието.

От ВиК - Пловдив изтъкват като причина драстичното намаляване на водата в сондажните кладенци, захранвани от НЕК. От екоминистерството са разпоредили водата да бъде пусната от язовира, но това до момента не се е случило.

"Мониторингът, който извършват по руслото на р. Въча, е под критичния минимум, което не е достатъчно за оводняване и това била причина водата в шахтовите кладенци да е паднала", заяви кметът на Кричим Атанас Калчев.

Засега яснота кога ще има вода в града няма, а кметът Калчев ще търси среща с премиера Борисов, за да го запознае с проблема на над 200 семейства от града.

Коментари Напиши коментар

5

препрепроверка

преди 5 години

Значи кладенците се захранват от водноелектрическите централи,добре...

4

Epa

преди 5 години

Da zvannat na eu i nato...v bruxelle i luxemburg ...da im donesat

3

Анонимен

преди 5 години

И Кричим както и другите селски градове имат или са имали кметове от БКП-БСП . С такива кметове само мизерия и простотии за народа , а за кмета рушвети , защото това са указанията от Позитано 20 .