Снимка: Булфото

В Черно море пристигат все повече "пришълци" - нетипични за акваторията създания. Засега те се "внедряват" в екосистемата, без да й вредят. Някои от тях дори служат за храна на типичните черноморски създания. Заедно с това обаче специалистите от Института по рибни ресурси във Варна отчитат намаляване на рибните запаси като цяло, съобщава БТА.

Рибарите например масово се оплакват, че рапаните стават все по-дребни, а черната мида се среща все по-рядко. За прословутия калкан учените казват, че популацията се възстановява, макар че засега става дума предимно за маломерни калканчета, които биха представлявали стопански интерес след година-две, стига да доживеят дотогава.

"Пришълци" в Черно море има и не от днес, разказва директорът на Института по рибни ресурси във Варна проф. д-р Даниела Клисарова. Тя посочва, че първият такъв вид всъщност са рапаните и тяхното пристигане дори има сериозен положителен икономически ефект за бизнеса на страната. След рапаните "пристигат" различни видове ктенофори, като появата на нови видове продължава и до днес.

Новопоявилите се видове са от Тихия и Атлантическия океан, разказва директорът на института. Като примери посочва два вида ктенофори със звучни имена - Мнемиопсис лейди и Берое овата. Изброява и няколко екзотични вида зоопланктон и фитопланктон. По думите й тези океански видове се адаптират добре не само в Черно, но и в Средиземно море.

За нещастие на любителите на рибата обаче, българинът няма да може скоро да започне да лови и яде океански риби, тъй като в Черно море навлизат предимно планктонни видове. Те обаче служат за храна на типичните черноморски обитатели.

Засега в нашето море опасни създания, например отровни медузи, не са нахлували и на фона на останалите басейни по света то си остава безопасно, успокояват учените.

Що се отнася до рибата и рибните популации, Клисарова призна, че има драстично намаляване на ресурсите в сравнение с 60-те и 70-те години на миналия век, но през последните години има увеличение например при трицоната и сафрида.

Когато говорим за запаси, не бива да забравяме, че само две от държавите край Черно море - България и Румъния, се подчиняват на законите на ЕС, допълва Клисарова. Останалите страни ловят колкото и както могат, като за тях забраните и квотите за улов не важат. Според учените тази неконтролирана дейност донякъде определя и снижението на запасите.

Що се отнася до най-интелигентните морски обитатели - делфините, Клисарова споделя, че при тях не може да се говори за намаление, а дори за възстановяване на популацията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase