Снимка: flickr

Цял град първолаци изчезна от България – близо 13 000 деца, родени през 2008 година, не са записани в първи клас досега.

Повечето от тези деца най-вероятно са емигрирали със своите родители, коментира експерти пред в. "Стандарт".

Още по темата

Според данни на просветното министерство записаните до 1 август първокласници са близо 65 000. Родените през 2008 година деца обаче са 77 712, което означава, че 12 712 хлапета се губят от списъците.

Това е рекорд за страната ни, тъй като миналата година тази цифра бе малко под 12 000.

Само в столицата около 3000 родени през 2008 година деца не са записани на училище, но пък е възможно някои от малчуганите да са дадени в първи клас още на шестгодишна възраст.

Най-малко са децата в първи клас във Видин, където са записани едва 678 деца. Родените там преди седем години са били 815. Всъщност броят на първолаците във Видин, където по традиция се записват най-малко деца, е равен на този в три големи софийски училища.

В столицата пък най-голям прием на малчугани има в 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" - 195 деца, разпределени в седем паралелки, разказа директорът Диян Стаматов. Преди време училището имаше идея заради големия прием да ползва и помещения в съседната Професионална гимназия по фризьорство, където да изнесе или занималните, или по-големите ученици.

Родителите обаче били против децата им да отидат да учат в друга сграда, затова се наложило училището да се справи със собствени сили. Принудили се да приспособят за две нови класни стаи други административни помещения. Едното от тях е именно директорският кабинет, който вече ще бъде класна стая. Самият Стаматов ще се премести в друго по-малко помещение. Другата класна стая е изградена, като са ползвани лекарският кабинет, училищната радиоточка и стая на помощния персонал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase