Снимка: flickr

Любителите на гонки с автомобили вече се събират на пътя Ботевград - Враца, след като МВР засили контрола в столицата, разказва пред "24 часа" участник в нелегалните състезания.

Момчетата с бензин в кръвта имат алтернативни трасета извън града и често ги сменят, за да не бъдат изненадани от служителите на реда. Едно от тях е магистралата към Перник.

Начинаещите в екстремния спорт предпочитат новоасфалтирани улици в крайните квартали, на които няма легнали полицаи.

Още по темата

След няколко пътни инцидента с жертви в страната в МВР ще правят карта на местата, където се провеждат нелегалните автогонки.

В София това са отсечката от околовръстното шосе надолу по бул. “България” - от бул. “Гоце Делчев” до НДК и от околовръстното към Бояна, бул. “Рожен” в “Надежда”, “Христофор Колумб” в “Дружба” и двете ленти на еднопосочния бул. 202, който започва от надлез “Надежда” и приключва с арката на Централните гробища в кв. “Орландовци”. Тези трасета обаче напоследък рядко се използват от нелегалните състезатели, които от години мерят сили с тунингованите си автомобили. Лада петица, с двигател на Порше, е легендата на автогонките в София.

Мъже от 20 до 25 г., със средно образование, от обикновени работнически семейства - това е профилът на състезателите в автокушиите. Автомобилите им най-често са БМВ-та и Голф 4-ки, които обаче са тунинговани за по 10-15 хил. лв.

Много от участниците дори не живеят в София, а в селата около града. Там са и най-върлите автоманиаци, чието основно занимание е да тунинговат колите си в гаража на къщата. Уреждат си срещи по форумите в интернет, но напоследък са много предпазливи. Това важи за масовите състезатели, които са започнали отскоро и са най-рисковите в нелегалните гонки.

Има и други, които са с луксозни коли и са от богати семейства или имат частен бизнес. Те се наговарят за гонка помежду си, за да не изтича информация и да не идват навлеци.

Любимото време за състезания е късно през нощта, след полунощ, когато движението е най-спокойно. Обикновено в неделя срещу понеделник, когато хората лягат по-рано, защото са на работа следващия ден.

Залогът между участниците в най-масовите софийски гонки са загубилият състезанието да плати бензина на победителя. Понякога обаче се залагат пари - от 50 до 20 хил. лв. за различните състезатели. Отделно зрителите също могат да залагат.

Най-опасният номер на гонкаджиите в София е руска рулетка. Най-често се практикува по бул. “България”. Участниците се движат с висока скорост и преминават през светофарите на червено. Шеговито наричат Моста на влюбените до НДК “Арката на смъртта”.

"Когато не сме на гонка и отиваме на работа, сме от най-примерните шофьори, които спазват всички знаци и ограничения на скоростта. Нощем обаче излизаме от контрол. Тръпка, его, адреналин, не знам как да го нарека, но започнеш ли веднъж, няма спиране", твърди участник в нелегалните гонки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase