Общ преглед

Неотворено писмо до Вълко Червенков крие тайни за времето от петдесетте години на миналия век. Писмото е част от колекцията с артефакти от времето на социализма, притежание на великотърновеца Николай Колев.

Той е историк по образование и от години работи като библиотекар в Регионалната библиотека във Велико Търново. През 1996 година в студентския таван, където живее, започва да "приютява" бюстове на Георги Димитров, Йосиф Сталин и други партийни ръководители.

С времето колекцията нараства и днес експонатите в така наречения "червен таван" достигат до 3000, разказа пред БТА колекционерът.

Събраните вещи илюстрират живота по времето на социализма не само в България.

Вещите са разпределени според предназначението им - една част са свързани с бита на хората, като опаковки от храна, козметика, парфюми и техника. Има и книги, списания и сувенири със социалистически символи. От трета страна са задължителните атрибути на социалистическата идеология - униформи, значки, статуетки, портрети, юбилейни флагове и други.

Според Колев интересът към този период от историята ще нараства, защото за едно поколение това е непознато време, а за друго - част от израстването, развитието и реализацията му.

Историкът посочи, че се увеличава броят на колекционерите. Факт е активна размяна на вещи от периода на социализма, а напоследък и аукциони, най-вече в интернет, посочи той.

От там Николай Колев се е сдобил със запечатано писмо до Вълко Червенков, датирано от периода, когато той е бил министър-председател на България. Писмото все още е запечатано, защото така стойността му е по-голяма, а и не е ясно ако го отпечатам каква тайна ще открия, отбелязва колекционерът.

По думите му колекцията може да постави началото на един бъдещ Музей на социализма, защото периодът представлява все по-голям интерес за историците. Той прогнозира, че сериозните проучвания на тази епоха тепърва предстоят.

Към момента колекционерът предоставя част от сбирката си за различни фотосесии, наскоро гости на сватбено тържество са ползвали дрехи от сбирката за реквизит.

"Знам, че има и ресторанти, които залагат на тази стилистика, защото тя е куриозна и необичайна за младото поколение", отбеляза той.

За него е изключително интересен въпросът за обвързването на армията, затова и на тази тема е посветил дисертацията си, озаглавена "Политическият апарат в народната армия от 1944 до 1950 година".

Велико Търново е подходящо място за създаването на такъв музей, защото тук в лозето на Никола Габровски се е състояла първата социалистическа сбирка преди 124 години, смята той, а експонатите, според историка, трябва да бъдат изложени в стара сграда, с подчертана архитектура от времето на социализма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар