Колаж: Dnes.bg
Зрелостниците трябва да използват само българската азбука и да изписват отговорите на български език  на матурите с изключение на чуждите езици. В противен случай написаното ще се смята за знак към проверяващите и изпитната работа ще бъде анулирана.
 
Изискването е записано в инструкциите за първи път тази година, защото често се случва абитуриентите да пишат на латиница и с числа, повлияни от SMS-ите и форумите в интернет, обясни Милена Иванова, главен експерт в министерството на образованието, която от години се занимава с подготовката и организацията на зрелостните изпити.
 
Във връзка с изрядността при провеждането на матурите просветният министър Тодор Танев е ходил при шефа на ДАНС Димитър Георгиев, за да търси начин да се гарантира сигурността на матурите. Той се притеснявал да не изтекат предварително отговорите.
 
От ведомството обаче са убедени, че това не може да се случи, защото от години въпросите от теста се генерират от компютър, който разбърква над 11 милиона комбинации.
 
Както вече е ясно матурите ще се проведат на 20 и 22 май. Първата е задължителната по български език и литература, а втората е по предмет на избор на абитуриентите.
 
Преди деня на държавния зрелостен изпит всички абитуриенти трябва да са си взели служебна бележка за допукане до матурите.
 
В бележката са отбелязани датите на изпитите и сградата на училището, където ще се явява. Зрелостникът да се яви с документ за самоличност - лична карта, паспорт или шофьорска книжка, както и със служебната бележка. Младежите трябва да се явят в залата 15 минути преди началото на изпита. 
 
Ако носят мобилни устройства, трябва да ги изключат и да ги предадат на квестора, който да ги постави на видно място.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase