Снимка: архив, Булфото

30 000 лева дължи шофьор от София за актове - над 100 на брой. Водачът, който явно не е свикнал да спазва правилата за движение по пътищата, е търсен на адреса му по лична карта, даден е на НАП - но без ефект.

"Изпращали сме над 100 пъти колеги на мястото, на което живее да му се изпрати призовка и да дойде да си получи наказателните постановления. Не живее на посочения адрес, няма къде да го намерим", посочи шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев.

Още по темата

Стотици са големите длъжници и повечето чакат да изтече давността на глобите им, за да не ги платят. Неплатените в срок глоби се изпращат за събиране в НАП. Мнозина обаче са редовни и плащат за нарушенията.

По сега действащия закон, КАТ няма как да събере неплатените глоби. Единственият начин е да отнема книжки или да отказва регистрация на кола до внасяне на парите.

Книжките се отнемат в момента, независимо дали се дължат 50 лв. или 2000 лв. Мярката остава в сила, докато не се покрият задълженията.

От началото на акцията преди дни около 50 водачи са останали без свидетелства за правоуправление заради стари задължения.

Средно в София неплатените глоби са за суми по 300-400 до 1000 лв., казват още от столичния КАТ.

Според катаджиите с обявяването от съда на фишовете от електронни камери за незаконни, наложените санкции са паднали от 27 млн. лв. на 6 млн. лева. за тримесечието. Статистиката сочи, че през 2014 г. нарушенията са над 756 340, а сега само 99 466.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase