Снимка: архив, Булфото

30 000 лева дължи шофьор от София за актове - над 100 на брой. Водачът, който явно не е свикнал да спазва правилата за движение по пътищата, е търсен на адреса му по лична карта, даден е на НАП - но без ефект.

"Изпращали сме над 100 пъти колеги на мястото, на което живее да му се изпрати призовка и да дойде да си получи наказателните постановления. Не живее на посочения адрес, няма къде да го намерим", посочи шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев.

Още по темата

Стотици са големите длъжници и повечето чакат да изтече давността на глобите им, за да не ги платят. Неплатените в срок глоби се изпращат за събиране в НАП. Мнозина обаче са редовни и плащат за нарушенията.

По сега действащия закон, КАТ няма как да събере неплатените глоби. Единственият начин е да отнема книжки или да отказва регистрация на кола до внасяне на парите.

Книжките се отнемат в момента, независимо дали се дължат 50 лв. или 2000 лв. Мярката остава в сила, докато не се покрият задълженията.

От началото на акцията преди дни около 50 водачи са останали без свидетелства за правоуправление заради стари задължения.

Средно в София неплатените глоби са за суми по 300-400 до 1000 лв., казват още от столичния КАТ.

Според катаджиите с обявяването от съда на фишовете от електронни камери за незаконни, наложените санкции са паднали от 27 млн. лв. на 6 млн. лева. за тримесечието. Статистиката сочи, че през 2014 г. нарушенията са над 756 340, а сега само 99 466.

Коментари Напиши коментар

53

Така

преди 5 години

1. Служителите от КАТ - всички на улицата, никакво седене по колите на сянка или в кафенетата.
2. Увеличение на стойността на глобите.
3. Директно събиране при нарушение - нали вече имат камери.

52

Анонимен

преди 5 години

аз от кой да си събирам глобите от това че всеки ден си троша колата по огромни дупки,липса на пътища и супернекачествени ремонти ?

51

123

преди 5 години

глобите са публични държавни вземания и не се събират от полицията, а от органите на Националната агенция по приходите - т. нар. "публични изпълнители". Давността по ДОПК е 5 години /относителна/ и 10 години /абсолютна/ - когато НП е изпратено в НАП за принудително изпълнение в срок до 2 години от датата на влизане в сила. Управлението на МПС с неплатени глоби е основание за отнемане на СУМПС по чл. 171, т. 1 "д" от ЗДвП. Ако имате неплатени глоби СУМПС не се издава /подновява/ и не се връща.