Авариите, причинени от обилния сняг. Снимка: ЕВН

Все още 68 900 души в територията, обслужвана от ЕВН, са без електрозахранване, съобщи днес пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова.

Тя отбеляза, че в Южна България ситуацията е най-тежка и че не разполага с данни за потребители без ток в районите, обслужвани от ЧЕЗ и Енерго-Про. Инвестициите в сектора бяха систематично намалявани в последните години като в последния регулаторен период не е предвиден нито един лев за инвестиции, каза Тодорова.

Още по темата

При ЕСО ситуацията е сходна, очевидно е, че средствата, инвестирани в сектора, не са достатъчни, заключи председателят на регулатора. В отговор на въпрос дали дружествата имат вина за многото аварии, настъпили по мрежата вследствие на обилния снеговалеж, Тодорова каза, че по закон просеките около далекопроводите трябва да са с ширина от 10 метра.

Ако има обаче високи дървета, дори и на по-далечно разстояние и те паднат върху далекопровода, то това води до ситуацията, на която сме свидетели в момента, обясни Тодорова. Тя каза, че само един далекопровод от мрежата високо напрежение в Ардино все още не е възстановен.

Дружеството ЕВН работи активно и по техни прогнози до края на седмицата без ток ще са единствено потребители в много отдалечени населени места с по няколко жители, каза Тодорова, цитирана от БТА.

До тези жители и през лятото достъпът е труден, а сега е почти невъзможен, добави тя. ЕВН предприема и мерки за инсталиране на бензинови агрегати, където това е наложително - предимно в болници, информира още председателят на КЕВР.

В отговор на въпрос дали аварийните екипи на дружеството ЕВН са достатъчно на брой, Тодорова каза, че те са по-малко, отколкото на другите разпределителни дружества, но пък имат договори с шест фирми за оказване на помощ при нужда.

Инвестиции в мрежата са необходими, независимо дали има бедствия, или не, възможно е дружествата да предявят аргументи в тази посока при заявленията си за нови цени на тока от 1 юли, каза Тодорова.

Тя обаче уточни, че заради настъпилите аварии не може да има повишение на цената на електроенергията.

Направените разходи ще бъдат покрити от застраховки и от признатите на дружествата средства за ремонти и поддръжка на мрежата. Едно от нещата, върху които трябва да се мисли занапред, е дали да продължават да се изграждат въздушни далекопроводи, или да се премине към по-скъпия, но по-надежден начин чрез кабелни мрежи,
коментира още Тодорова.

До края на днешния работен ден се очаква Булгаргаз да подаде заявлението си за цена на синьото гориво от 1 април.

Заявеното преди време намерение на газовия доставчик бе да поиска намаление на цената с около 13 процента. Според Тодорова част от това намаление трябва да се отрази в по-ниски цени на парното, а с другата част да бъдат компенсирани топлофикациите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase