Снимка: БТА

Собственици на апартаменти в блок "Теодора" в Русе образуваха жива верига, с която да попречат на частен съдебен изпълнител днес да им опише имотите. Става дума за 30 апартамента, два магазина и 15 паркоместа, като за тях те имат нотариален акт.

Причината да се стигне до тук е, че хората са си закупили преди няколко години жилища от фирма на бизнесмена Явор Блъсков.

Те обаче били ипотекирани предварително без тяхно знание срещу кредит от банка, който не се изплаща.

Собственичката на апартамент Нели Неделчева обясни, цитирана от БТА, че действията на частния съдебен изпълнител са незаконни.

"Обърнали сме се към много институции, както и към русенските депутати. Нямаме съдействие от прокуратура. Ще сезираме омбудсмана и ако трябва ще стигнем до съда в Страсбург", каза Неделчева.

Явор Блъсков и адвокатът му Атанас Лещев обясниха, че описът е незаконосъобразен, защото срещу собствениците, чийто имоти следва да бъдат описани днес, нямало издадени изпълнителни листове. Друг аргумент е, че дружеството на Явор Блъсков имало достатъчно активи, които покриват задълженията. Подадена е и жалба описът да бъде спрян.

"Изпълнителният лист на банката е за 500 000 евро, а оценените активи на дружество в тази сграда са за 2 215 937 лева. Нашето желание е банката да си удовлетвори претенцията от тези активи", каза Лещев.

При идването на частния съдебен изпълнител Иван Хаджииванов хората влязоха в пререкания с него. След това той покани част от собствениците, които имаха нотариален акт, в кантората си, където да обсъдят случая.

Негови служители обаче останаха на място и започнаха опис на имоти, за които собствениците им доброволно се съгласиха.

Хаджииванов обясни, че към едната банка фирмата на Явор Блъсков има повече от 4 млн. лева задължения, като банката, за да си запази интереса, вади частичен изпълнителен лист за част от сумата. Отделно, жалбата на Явор Блъсков е била отхвърлена с определение на Русенския окръжен съд.

В същото време от регистъра на публичните продажби става ясно, че други около 90 имота - апартаменти, гаражи, магазини, офиси и паркоместа, в блока, са обявени за публична продан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase