Снимка: архив Булфото

В началото на Новата година православната църква почита паметта на Свети Василий Велики. Той е бил знаменит църковен учител,  християнски мислител, философ и писател - един от тримата вселенски православни учители, изявен противник на арианската ерес. Заради примерния си живот и висока ерудиция Свети Василий Велики е почитан заедно със Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст като  един от тримата велики светители и учители на православната църква.

Още по темата
На Василий Велики принадлежи и идеята за активното милосърдие и добротворство като израз и реализация на Христовия  закон на любовта и прошката. Той организира и първия благотворителен монашески център в Кесария, в който негови  възпитаници дават безвъзмездна помощ на болни и страдащи.

Още приживе Василий е наречен от съвременниците си Велик. На погребението му се стича цяла Кесария. След смъртта му църквата го канонизира за светец и чества паметта му в деня на неговата кончина.

Васильовден, Василица или Сурваки е зимен празник, познат в цялата етническа територия на българите.
За празничната трапеза на Васильовден се коли петел. Също така богата, както и на Бъдни вечер, трапезата се отличава с  блажни ястия. В обредната трапеза има баница или пита с пара, в която се слагат дрянови клонки, наречени на домашните животни, здравето, къщата и богатството, описва обичая БТА.

Преди разсъмване започва обичаят сурвакане. Той е най-характерният за Нова година обичай, известен в цялата страна. Сурвакарите са момчета до 14-годишна възраст.

Събрани на групички от по няколко деца, те обхождат домовете на своите близки и съседи, като започват от своя дом. Всяко дете носи свежо откършена и украсена пръчка, която има специално название - сурвакница, сурвачка, суровакница, василичарка. Децата удрят със сурвачката всеки член от семейството, започвайки от най-възрастния.

Имен ден празнуват Васил, Василка, Василена, Веселин, Веселина.
 

Коментари Напиши коментар

11

бай Тъпчо

преди 7 години

Ееее право викаш синко,то един акъл за кво по-напреде бе-виж два повече работа вършат ама то снощи турих лимонада на виното,че много гъсто бе,та сигурно от нея ша е да съм забравил Антоновците ама айде дертовете да ги забравят дано,пък ако и друг съм забравил да са обади да припомни бе,ша го турим в списъкат да му напомним кога да черпи-айде със здраве и таз година добра ще бъде-да знайте!

10

перничанин

преди 7 години

Ех как ми се иска да вляза в парламента с една голяма пернишка сурвачка и да сурвакам всички депутати и то безплатно това заслужават.

9

Честито!

преди 7 години

Бай Тъпчооооо, пропусна Антоновците, бе! И те имат имен ден през януари!Да са живи и здрави всички именници, техните семейства и близките им!Пожелавам им здраве, много успехи, щастие, благополучие и любов, любов, любов!Да бъде наистина весела и благополучна за целия ни народ сурвата 2015 година!Наздраве!