Ивайло Московски. Снимка: архив, БулФото

Автобуси ще превозват пътниците по жп линията София - Бургас в участъка Нова Загора- Карнобат, съобщи транспортният министър Ивайло Московски в Ямбол.

За нас най-важното е да се избегнат всякакви рискове за пътуващите във влаковете, подчерта Московски. Мярката се предприема заради зачестилите инциденти през последните седмици.

По думите му независимо от неудобството за пътниците автобусите отново ще бъдат върнати.

Задължително трябва да се прекрати тази практика за смяна на ръчен режим на стрелките и да се премине към транспортиране на пътници в отсечка от 80 км, за да се избегнат макар и минимални рискове за пътуващите в това направление, обясни той.

Превозването на хора с автобуси ще продължи докато отпадне необходимостта от ръчна смяна на стрелките и всичко се автоматизира. Транспортът ще бъде за сметка на изпълнителите на проекта по модернизирането на жп линията.

"Обявеният срок за завършването на сигнално-охранителна система за района на Ямбол е в края на февруари, но той ще бъде максимално съкратен“, заяви министърът.

Реконструкцията на железопътната линия от София до Бургас трябва да приключи до края на 2015 г.

Министърът инспектира днес железопътни гари с ръчно управление на движението, за да се запознае на място с предприетите мерки за гарантиране на безопасността на движението на влаковете.

Гара Церковски е една от 11-те гари в страната, в които стрелките за определяне на коловоза за движение се обръщат ръчно поради ремонти на линията.

Там заради човешка грешка вчера два пътнически влака са били на косъм от сблъсък, съобщи Дарик.

Малко преди 18.00 ч. влак, пътуващ от София за Варна, е спрял на шести коловоз на гара Церковски. Междувременно пътническият влак от Бургас за Ямбол се е движел по същия коловоз. До сблъсък не се е стигнало благодарение на навременната реакция на машиниста, който е успял да спре влака на около 300 м от другия локомотив.

От Национална компания "Железопътна инфраструктура" обяснили, че причина за възникналата ситуация е грешка от страна на стрелочника на гарата, който сбъркал при определянето на маршрута на движение.

„Ние се опитваме да установим на какво се дължи, дали на липса на концентрация. След това като разговаряме с участниците в такъв тип ситуации, те изтъкват различни причини - проблеми в къщи, умора”, обяснява главният ревизор по безопасността в НКЖИ Бисер Минчев.

Постовият стрелочник на гара Церковски ще бъде уволнен. За да ограничат подобни грешки от железопътната компания са намалили скоростта на движение в района на гарите с ремонти на 25 км/ч и са забранили едновременното приемане на влакове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase