Снимка: Dnes.bg

25 човека, сред тях и едно дете, бедстваха цяло денонощие в прохода Троян-Кърнаре. Автомобилите им бяха затрупани от метър и половина сняг и те се оказаха в снежен капан заради минусовите темпаратури и дълбоките преспи. От пожарната описаха случилото се като апокалипсис.

„Беше страшно, изживяхме истински ужас 12 часа в снега, намирахме се на два километра под върха и нищо не можехме да направим, мислих, че умираме”, разказа през сълзи пред Dnes.bg Катя Цокова от Плевен.

Бедстващите твърдят, че е нямало табели, които да ги предупредят за затворения проход от южната страна.

„Питахме шофьора на един снегорин дали да продължим и той каза давайте, по-късно не можехме нито да продължим напред, нито да се върнем”, разказва Мариян, който е един от бедстващите под Беклемето.

В евакуацията участваха предимно служители на местното звено по пожарната и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Автомобилите на хората бяха вадени от дълбоките преспи с помощта на специализирана техника, а фадрома ринеше снега.

В капана попадат и три автобуса, два от които с деца, но те са освободени по-бързо от колите. Над 100 дървета са паднали на пътното платно.

„Покрай пътя е сякаш апокалипсис – половината дървета са паднали, другите са счупени от бурята, поискахме допълнителна помощ от министерството на отбраната, бяха отпуснати два верижни влекача, два джипа с висока проходимост, имахме налични и два снегорина, но единият се повреди”, съобщи началникът на карловската пожарна Атанас Николов.

В евакуацията участваха предимно служители на местното звено на пожарната и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Автомобилите на хората бяха вадени от дълбоките преспи с помощта на специализирана техника, а фадрома ринеше снега.

Командирът на бригадата бригаден генерал Димитър Шивиков твърди, че един от закъсалите е обвинявал държавата за състоянието на пътя.

„Той се държа арогантно и тръгна да обвинява, че държавата е виновна, какво е виновна държавата, всички бяхме на пътя да помагаме, колите не е трябвало да навлизат в прохода”, твърди генералът.

17 военни взеха участие в спасителната акция, като дейностите по разчистването на прохода продължават.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase