Снимка: архив, Reuters

През последните две седмици брашната в България поевтиняха с около 2%, но това няма да се отрази на цената на хляба. Това каза пред вестник „Черно море“ председателят на Варненската асоциация на хлебопроизводителите и сладкарите Иво Бонев.

Експертът очаква цените на хлебните изделия да се повишат. Всичко е заради стойността на тока. Намалението в цената на брашното ще бъде „изядено“ от скъпата електрическа енергия, категоричен е Иво Бонев.

В предишен брой на вестника Бонев дори сметна, че хлябът и закуските във Варна може да поскъпнат с близо 10 стотинки.

От 14 декември в България влиза директива на ЕС за етикетите със съдържанието на хранителните стоки. Ние ще бъдем задължени да правим етикети с още по-подробни от досегашните описания. Очаквам това също да се отрази на цените, като ги повиши, анализира Иво Бонев.

Според него този производител, който не се съобрази с директивата, ще бъде подложен на сериозни глоби. Заводският хляб, който не се продава опакован, ще има етикет, поставен на регалите в хранителните магазини.

Хубавото в тази промяна е, че ще се повиши качеството на хлебните изделия. Вече няма да се продава „хляб без брашно“, категоричен е Иво Бонев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase