Анелия Клисарова. Снимка: БТА

Парите, нужни за ремонт на пострадалите от потопа варненски и добрички училища, ще бъдат осигурени от бюджета по линията на програмите за реформи в образованието. Това обяви във Варна днес министър Анелия Клисарова, която направи обиколка и се запозна с щетите в учебните заведения.

Тя заяви, че ще внесе искането за това в Министерския съвет в сряда. Във Варна образователният министър потвърди, че близо 500 хиляди лева са необходими за спешните ремонти в пострадалите от наводненията училища във Варна и Добрич, като уточни, че за варненските училища са нужни около 355 хиляди лева и още 120 хиляди за заведенията в Добрич. Тя каза още, че извършването на ремонтите е задължително, тъй като има риск проблемите по сградите да се задълбочат с течение на времето и през септември децата да не могат да започнат нормално учебната година, пише БТА.

Община Варна ще поеме разходите за оправянето на най-пострадалата от наводненията детска градина в "Аспарухово", допълни зам.-кметът по образованието Лилия Павлова. Тя уточни, че кухнята и пералното помещение в забавачката са напълно унищожени от водата. Според нея разчистването на тинята в помещенията продължава.

Ежедневно в забавачката работят родителите и персоналът, а днес ще им помагат доброволци от Висшето военноморско училище. Павлова уточни, че част от децата от проблемната градина са насочени към другите забавачки в район "Аспарухово".

Наводненията са причинили сериозни щети и в детския лагер в Кранево, допълни министър Клисарова. По думите й министерството няма право да отпусне пари за ремонтите там и управата на лагера ще кандидатства пред фонда за бедствия и аварии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase