Снимка: архив, БТА

Подбалканският път към морето София-Пирдоп-Карлово-Бургас това лято ще е по-бърз, отколкото магистрала "Тракия", пише "Монитор".

Причината са множеството ремонти, които се извършват и предстоят да започнат в горещите месеци по автомагистралата. Според експертите от Агенция "Пътна инфраструктура" шосето през Карлово дори при интензивен трафик ще ни отнеме по-малко време, за да стигнем до Бургас.

Продължават ремонтите на два виадукта на „Тракия” ­ при 61-ви и 67-и км, информират още от агенцията. Завърши обновяването на дясното платно в посока София ­ Бургас при 61-ви км, а през юли ще приключи и ремонтът на дясното платно на съоръжението при 67-и км. От АПИ посочват още, че предстои да бъдат осигурени средства за реконструкцията на лявото платно в посока Бургас ­ София. При започване на работите по него движението ще бъде пренасочено във вече обновеното платно на съоръжението.

Освен това в разгара на лятото се планира да започне и ремонтът на част от старите участъци по „Тракия”, които са в най-тежко състояние. Отсечките са три и са с обща дължина близо 46 км. Първата тапа ще се образува веднага след изхода на София, където ще се обновяват от 5-и до 10-и км. След това ремонти ще има на 27-и км след тунел „Траянови врата” преди Пазарджик. Обновяване се предвижда и при Пловдив от 119-и км до 133-ти км. Така общо в 5 участъка магистралата до морето ще бъдат в ремонт по време на сезона с най-интензивен трафик.

Около 7000 км от пътищата са в лошо състояние и се нуждаят от спешни ремонти, допълва още в друга статия "Монитор". Това е близо една трета от всички близо 20 хил. км пътища в страната.

Най-засегнати са второкласните и третокласните шосета. Предвижда се до края на годината да се рехабилитират около 1500 км. По тях се работи както с европари, така и със средства от националния бюджет и заеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase