Снимка: БТА

До две седмици правителството трябва да отпусне средствата за възстановяването на домовете, пострадали от наводненията във Варна, Добрич и Велико Търново. Това обяви вицепремиерът Цветлин Йовчев, цитира "24 часа".

"Ще подпомогнем над 900 пострадали от бедствията", обещава от страниците на "Монитор" Ивайло Иванов, изпълнителен директор на Агенция социално подпомагане. Още на 20 юни екипи на регионалните дирекции "Социално подпомагане" във Варна и Добрич са започнали обиколка на пострадалите и нуждаещите се. "Към 24 юни във Варна сме приели 226 молби декларации за еднократна помощ. Размерът на тази еднократна помощ е 325 лв. В Добрич подадените молби са 266 - 232, от тях са от Община Добрич, Община Добричка и Община Крушари, 22 от Балчик,12 от Каварна", уточнява Иванов.

"670 са пострадалите само в Добрич", съобщава пред "Телеграф" кметът на града Детелина Николова. "Около 6-7 са срутените къщи след потопа. Има още 6-7 сгради, които се държат "на магия". Те също трябва да бъдат съборени", допълва Николова.

Под заглавие "Варна изхвърли в дерето 1 млн. лв." "Труд" припомня: В края на януари Държавната финансова инспекция установи далавера, която е струвала 1 млн. лв. на общинския бюджет. Тези пари са дадени за социален център в квартала, вместо да се почисти основно дерето-убиец. През 2010 г., когато кмет на града е Кирил Йорданов, местната администрация решава да изгради на свлачищния терен Образователен център за деца в неравностойно положение. След проведена процедура за възлагане на поръчката за строеж печели фирма "Весела", въпреки че фирматапредлага 12 пъти по-високи цени от другите кандидати.

Изпълнителят трябвало да построи сграда със статут на преместваем обект, защото теренът е горска територия. Вместо дървената конструкция постройката е от бетон, без подпорни стени и дренаж. Така построена тя не получава разрешение за въвежданев експлоатация. От 2012 г. обектът е на произвола. Ромите обират, това което могат, а останалото отива в дерето.

Две години и четири месеца след потопа в харманлийското село Бисер, отнело живота на 11 души, делото продължава да се върти в омагьосан кръг. Разследването не е приключило, то продължава да се води срещу неизвестен извършител, припомня на първа страница "Преса". Прокуратурата още не е открила отговорните за огромната човешка трагедия. Нещо повече - разследването е получило неочакван обрат, след като Пловдивската военна прокуратура установила, че язовир "Иваново" не е на Министерствона отбраната. Все още не е ясно кой е собственик на водоема.

Има опасност от нови ветрове и дъждове, подобни на връхлетелите страната бури във вторник вечерта, прогнозира пред "Преса" дежурният синоптик от НИМХ към БАН Красимир Стоев. През идващите дни времето ще продължи да е динамично, а въздушните маси - неустойчиви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase