Снимка: Булфото

Причина за наводнението във Варна не е само проливният дъжд, а и непочистените дерета около квартал "Аспарухово". Това заяви за БТА Георги Корчев, директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН /НИМХ-БАН/.

По думите му около квартал "Аспарухово" има три или четири дерета и тази мътна, кална вода, която предизвика снощи наводнението, е дошла от тях.

Още по темата
Според Корчев проблем в страната са непочистените речни корита и всички дерета, които са превърнати в нерегламентирани сметища. През последните години речните корита не се почистват от храсти, които след няколко години се "превръщат" в големи дървета, коментира директорът на НИМХ-БАН.

Интензивните валежи през последните две седмици са довели до силното напояване на почвата с вода, обясни Корчев. Земята не е могла да поеме повече вода. Така почвата се е смесила с още вода и се е превърнала в калта, която е текла в квартал "Аспарухово" в морския град. Той съобщи, че във Варна за един час валежите са били около 30 литра на квадратен метър и водата е започнала да влачи отпадъци и храсти от нерегламентираните сметища.

Експертът припомни, че НИМХ-БАН има във Варна оперативно-прогностично звено, което има задължения за прогнозата на времето в източната част на България и за прогноза на особено опасните явления в българската част от басейна на Черно море. В сряда метеоролозите от това звено са изпратили информация за това, че се очакват интензивни валежи, до кмета и до областния управител на Варна, както и до "Гражданска защита", каза Георги Корчев.

Корчев отбеляза, че не за първи път в историята на метеорологията има данни за такива количества дъжд за толкова кратко време. Според него такива ситуации ще има и за в бъдеще. Той определи твърдението, че у нас има силна и рязка промяна на сезоните, като силно и недоказано. По думите му промените на климата в глобален и в регионален мащаб са факт и те водят до увеличаване на честотата и на интензитета на екстремните явления.

Георги Корчев прогнозира, че ще имаме нормално лято у нас - с високи температури, каквито сме имали и в предишни години.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase