Снимка: архив Булфото

10 случаи на менингит са регистрирани в Пловдив. Четири деца и шестима възрастни се лекуват в Инфекциозната клиника в града.

„Само в три от случаите е установен бактериален менингит, но няма опасност за живота на пациентите”, заяви пред Dnes.bg д-р Милена Коларова от Регионалната здравна инспекция в Пловдив.

Днес следобед станаха ясни и изследванията на всички 252 контактни лица, които са били в обкръжението на болните.

"Има 5 положителни резултата за менингит – това са деца от детското заведение в град Куклен, при тях няма никакви клинични оплаквания, но е доказано носителство на вируса”, каза още д-р Коларова.

Тя поясни, че малчуганите ще бъдат третирани с антибиотик и след получаване на два отрицателни резултата, те ще мога да се върнат в детската градина.

Пациентите, които са хоспитализирани с менингит, също са в добро състояние, без опасност за живота, категорични са от Инфекциозната клиника.

Менингококовият менингит е бактериално възпаление на мозъчните обвивки. Разпространява се по въздушно-капков път и често заразяването става при близък контакт с болен или заразоносител.

В инфекциозната клиника на Университетската болница „Свети Георги“ се лекуват 4-годишно дете от Куклен, пловдивчанин на 39 години и пенсионер от Хасково с бактериален менингит.

В детската градина в Куклен са изследвани 150 деца и персонала. 40 души медицински персонал и близките на пловдивчанина също са изследвани.

Здравната инспекция в Хасково е уведомена да предприеме необходимите мерки. Случаите нямат връзка помежду си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase