Министър Анелия Клисарова. Снимка, архив БТА

Българчетата, които живеят в чужбина и посещават български държавни и неделни училища извън страната ни, ще могат да се явяват в България на държавен зрелостен изпит по български език и литература. Това съобщи министърът на образованието и науката Анелия Клисарова на конференцията на българските държавни и неделни училища на тема "Модели за качествено изучаване на български език в чужбина", която се провежда в Българския културен институт "Дом Витгенщайн" във Виена и бе открита днес.

Министър Клисарова уточни, че българите, които учат сега в наши училища в чужбина, не може през тази година да се явяват на дистанционни матури. Образователният министър съобщи, че вече ще има дистанционна форма на обучение по български език, която ще е предназначена за по-големите ученици в чужбина и за по-възрастните хора, които искат да изучават родния си език.

Българският език е сред основните езици в ЕС и трябва да се признава, като нашата идея е учениците, които завършват в Австрия, да имат право да избират за матуритетен език българския, заяви министър Клисарова. Тя отбеляза, че за съжаление, това още не е постигнато и затова тези наши ученици трябва да идват за изпита в България, съобщава БТА.

През учебната 2009/2010 година българските държавни и неделни училища в чужбина са били 53 и те са били посещавани от 3111 наши ученици, съобщиха на конференцията от Министерството на образованието и науката /МОН/. През 2013/2014 учебна година българските училища в чужбина вече са 179, като в тях учениците са 14 851.

През учебната 2009/2010 година МОН е отпускало за българските училища в чужбина 2 261 434 лева, а сега те се финансират с 5 692 376 лева годишно.

Целта на МОН е в следващите години в българските училища в чужбина да се въведе дистанционна форма на обучение, както и регистър на удостоверенията за осъществено обучение по български език и литература, по история на България и по география на България.

От образователното министерство съобщиха също, че е въведен вече публичният регистър за българските неделни училища по света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase