снимка: Bulgaria On Air

Готвеното отнемане на лиценза на ЕРП-тата не е най-добрият ход в дългосрочен план, но в краткосрочен има някои предимства в разрешаването на кризата между Националната електрическа компания (НЕК) и ЕРП-тата, каза в ефира на телевизия Bulgaria On Air енергийният експерт Антон Иванов.

Споровете между НЕК и електроразпределителните дружества най-вероятно ще се решат в съдебната зала, добави той.

„Сближаване в позициите им няма, като най-вероятно проблемът ще се реши по съдебен път. Страните вече се подготвят за това, но то ще се случи в следващите няколко години. Въпреки това проблемите в енергетиката ще си останат, а системата ще се поддържа с наличните средства, което няма да е лесно”, коментира Иванов.

Повишението на цените на тока обаче е неизбежно, смята експертът.

„Трябва обаче да се знае, че исканите от ЕРП-тата повишения касаят само техните цени, които представляват малък дял в крайната цена, която потребителят плаща. При повишение от 8% на цената на ЕРП-тата, крайната цена ще се вдигне с около 2-3%”, поясни експетрът.

„Разумната стъпка на едно правителство е планово увеличение през годините, но това, което се прави, ще доведе до наложено отвън шоково увеличение”, заяви той.

По темата за високата цена на зелената енергия, Иванов отбеляза, че докато обикновените консуматори следят тази тема като странични наблюдатели, по-големите играчи на свободния пазар и работещите в енергийния сектор са доста притеснени.

„Те знаят, че някой ще плати тази цена и това е крайният консуматор, а увеличението на свободния пазар ще бъде шоково”, смята той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase