Снимка: архив, Булфото

Меката зима и малкото валежи от сняг пощадиха пътните настилки по улици и булеварди в цялата страна. Кметствата на повечето места отчитат по-малко нови дупки през настъпващата пролет в сравнение с предишната. Кръпките, направени през миналото лято, пък все още държат.

Обикновено при тежка зима и големи отрицателни температури по улиците зейват нови ями, а запълнените през миналата година "разцъфтяват" отново.

"Нямаше големи температурни амплитуди и затова положението е добро", казва пред "Труд" зам.-кметът на София Любомир Христов. Освен на благосклонността на зимата по-малкото дупки се дължали и на профилактиката, която от няколко години се прави на пътните настилки. Запълването на процепи и малки фуги с битум давало резултат и там, където е извършено, нови ями не се откривали.

Текущите ремонти на улиците в София, а и в останалите градове в страната ще стартират до края на март, ако времето позволи. Нужни са положителни температури и сухо време без дъждове. На столичните районни кметства вече са пратени напомнителни писма да бъдат прегледани пътищата и да се изготвят списъци на улиците, които се нуждаят от ремонт.

Поне 300 километра магистрали, второкласни и третокласни пътища в България ще бъдат затворени това лято за ремонти, показва предварителната програма на Агенция "Пътна инфраструктура".

За една част от тях - около 260 километра, вече са намерени пари от фонд "Региони". Държавата отпуска чрез фонда 50,170 млн. лв. предимно за ремонтиране, но и за изграждане на малки нови участъци от пътища, които свързват малки селища по морето, в Родопите и в други части на страната.

По-късно през лятото стартира и дългоочакваният ремонт на старата част на магистрала "Тракия". В момента има обявена процедура за изпълнител на ремонта на 32 километра, които представляват отсечките при изхода от София и на територията на Пазарджишка област около три пътни възела: за Церово, за Калугерово и за Гелеменево, където състоянието на настилката е изключително лошо.

В същото време това лято ще бъдат довършени и ремонтите на три виадукта - два по "Тракия" и един по "Хемус", като това е свързано със затваряне на едното платно от тези магистрали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase