Снимка: архив, Булфото

Бездомни кучета от Румъния преминават през българо-румънската граница край Силистра и това се сочи като една от причините за увеличаване на популацията на бездомните животни в крайдунавския град.

По границата със северната ни съседка на практика няма съоръжения, които да са препятствия за животните, съобщават неправителствени организации.

Проблемът с бездомните кучета в Силистра става все по-сериозен, тъй като са локализирани няколко района в града, в които са най-честите оплаквания от ухапани от кучета хора.

По данни от Районната здравна инспекция от регистрираните от началото на годината 27 ухапвания от кучета в Силистренско 23 са в Силистра, а в 22 от случаите ухапванията са от бездомни кучета.

През миналата година има 10 случая на кучешка тения, а двама от заболелите са деца до четиринайсет години.

От Силистренската община съобщиха за БТА, че вероятно ще се отложи въвеждането в действие на приюта за бездомни животни край Силистра, тъй като все още не е изяснена собствеността върху земята.

Заради промени в законовата уредба може да има промени и в изискванията за дейността на приюта, за който има идея да се използва като регионален.

Неправителствени организации и ветеринарни специалисти оспорват и сключения договор на Силистренската община с неправителствена организация за дейности по овладяване на популацията на бездомните кучета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase