Снимка: Булфото

 "Това е чудо! От 40 години за първи път виждам тук да стъпи полицай!" Така 82-годишният дядо Христо, постоянен обитател на вилна зона "Търни дол" край софийското село Долно Камарци, посрещна камионетката на жандармерията, отбелязва първия ден от акцията на жандармерията в селата и реакцията на жителите там в. "Труд".

На първа страница в текст под снимка "Телеграф" отразява пристигането на екипите на жандармерията по селата, натоварени със задачата да предпазят хората там от ширещата се битова престъпност. Точно в 8 часа вчера сутринта Главна дирекция "Специализирани полицейски сили" по този начин започна една от най-мащабните си операции, правена досега у нас.

"Сега" обяснява, че акцията на МВР ще обхване 12 области - София, Враца, Монтана, Видин, Плевен, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Бургас и Силистра и др. В нея вземат участие 54 екипа с общо 146 служители и 45 автомобила. Жандармеристите ще работят на 12-часови смени. Те обаче няма да се задържат на едно място.

Силите ще бъдат пренасочвани спрямо "оперативната обстановка", т.е. те ще бъдат местени от село в село. Ето защо жителите на малките населени места се опасяват, че когато МВР се оттегли, престъпниците ще се върнат.

На обвиненията, че си прави пиар заради вота на недоверие, главният секретар на МВР обясни, че излизането на жандармерията всъщност било планирано много отдавна.

"Това е само една от мерките. Работим и по местата, където се продават крадени вещи. Работим и от гледна точка профилактика на криминалния контингент, прилагаме модела на интерактивната карта. Именно затова предприемаме тези конкретни мерки. Поемаме си кръста и не бягаме от отговорност", заяви той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase