Снимка: БТА, архив

ГЕРБ покани премиера Пламен Орешарски на среща с кметовете от партията, в удобно за двете страни време и място, „на която да представите аргументите на правителството за разпределението на средствата по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите". 

Причината е несъгласието на бившите управляващи с  начина на разпределение на 500 милиона лева по инвестиционната програма, се казва в писмо на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, изпратено до премиера Пламен Орешарски и разпространено до медиите.

Още по темата
От ГЕРБ считат, че одобрението на проектите беше направено по неясни критерии, без прилагане на обективен анализ и без финансова и икономическа обосновка.

„Обезпокоени сме от разпределението на средства към общините. Обективният анализ показва, че измерено спрямо населението, финансирането е по 15 лв. на човек в общините с кметове, издигнати или избрани с подкрепата на ГЕРБ, по 90 лв. на човек в тези от БСП, и по 133 лв. при общините с кметове от ДПС. Същевременно общините с кметове, избрани или подкрепени от ГЕРБ, представляват над 60% от българските граждани и формират 80% от Брутния вътрешен продукт. Това създава основателни съмнения, че общините на ГЕРБ са дискриминирани”, се казва още в писмото на лидера на ГЕРБ.

Финансовият министър Петър Чобанов пък още вчера обяви, че е готов да се срещне с кметовете на общини от ГЕРБ и да обсъди поставените от тях проблеми.

Чобанов отхвърли твърденията на Бойко Борисов и подчерта, че общините, които се управляват от ГЕРБ, ще получат 36% от средствата, предвидени от програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

"Тези 36% възлизат на около 125 милиона лева", пресметна министърът.

"Отправянето на критики за начина на разпределяне е неправилно. Няма несправедливост при разпределението на парите", категоричен беше Чобанов и припомни, че средствата се разпределят от междуведомствен съвет, който е събрал молбите от всички общини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase