Кметът на Варна Иван Портних. Снимка: Булфото, архив

Общината осигурява по спешност 150 000 лева за диспансера за туберкулозни заболявания в града, стана ясно днес след среща между кмета на Варна Иван Портних и управителя на здравното заведения д-р Станимир Киряков, предаде БТА.

Вчера, 12-те работещи лекари в лечебницата, която е единствена по рода си в Североизточна България, подадоха оставки. Основната причина е, че от август не са получавали заплати, а само аванси.

Необходимите 150 000 лева ще бъдат гласувани на предстоящата сесия на Общинския съвет в петък, уточни кметът Портних.

С парите ще бъдат покрити част от задълженията на диспансера и от заплатите на персонала. Портних уточни, че за разрешаване на проблемите на заведението ще се търси съдействието и на държавата. Диспансерът получава субсидия от здравното министерство за дейностите, които извършва, но средствата са недостатъчни и не покриват разходите.

Кметът посочи, че ще инициира разговори и с другите общини, които лечебното заведение обслужва, за да помогнат с издръжката му.

Освен това ще започне работа по изпълнение на проект за разкриване на отделение за неспецифични белодробни заболявания, за да може чрез клинични пътеки диспансерът да получава допълнително средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase