Хората, които са влизали в морето по време на замърсяването, нямат основание за притеснение. Снимка: Impact Press Group

Твърдите гранули палмово масло, изхвърлени преди дни по плажовете по Южното Черноморие, не са опасни за хората, обяви пред БНР д-р Люба Павлова от Регионалната здравна инспекция в Бургас.

Тя посочи, че във взетите проби няма наличие на нефтопродукти.

Още по темата
"Основната съставна част на палмовото масло е палметиновата киселина. Тя не се разтваря във вода, вследствие на което не може да окаже токсично въздействие върху хората. Това са продукти, които се разтварят в алкохол при температура над 63 градуса", обясни експертът.

Д-р Павлова бе категорична, че хората, които са влизали в морето по време на замърсяването, нямат основание за притеснение.

Здравните експерти твърдят, че вероятният причинител на замърсяването е плавателен съд. Оттук нататък ангажимент по установяване на източника има "Морска администрация".

Според кап. Живко Петров, директор на "Морска администрация" - Бургас, твърде вероятно е палмовото масло да е дошло от кораб.

"Възможно е кораб, който е превозвал такъв товар, да е изхвърлил част от него при почистване. Другият вариант е да е станал някакъв инцидент", каза той.

Петров не изключва възможността палмовото масло да е изпаднало от кораб на север от страната ни. Уточни обаче, че ако е било в район на пристанище "Морска администрация", трябвало е да се знае за случая.

Капитан Петров посочи, че това е първият случай на замърсяване с палмово масло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase