Лично ректора на академията доцент Пенчо Гешев бе въведен в спорния имот ,за който близо 10 години се водят съдебни дела. Снимка: БТА

Съдебен изпълнител въведе представители на Националната спортна академия (НСА) в апартаментен комплекс, построен върху терен на учебното заведение край Несебър, предаде БТА. Извършва се проверка и опис на имота.

Върху имота с площ от близо два декара и половина е изграден комплекс с около 50 апартамента. Около половината от собствениците на жилищата са чужденци, които смятат да си търсят правата в съда, включително са готови да съдят и държавата.

НСА води съдебна битка за този терен от 2002 година. Отделно в момента текат дела и за други спорни имоти на академията, които са били реституирани неправомерно от поземлената комисия в Несебър.

Ръководителят на катедрата "Водни спортове" в академията доц. Христо Константинов обясни пред БНР, че в съдебното решение, касаещо терена, върху който е апартаментният комплекс, е записано имотът да бъде разчистен. В тази връзка е възможно да се стигне и до събаряне на сградата.

Предстоят разговори между собствениците на жилищата и учебното заведение преди да се вземе окончателно решение, тъй като сградата е построена на практика върху държавна земя, допълни той.

Академията няма претенции към други 8 сгради, които са изградени в северната част на спортната й база край Несебър през 2003 – 2005 г. Доц. Константинов припомни, че Министерският съвет е изключил въпросните имоти от владенията на учебното заведение.

Остава обаче проблемът с терена, опитът за строителство върху който затвори пътя на студентите до кея и морето. През миналата година се стигна и до протести заради строителните дейности.

Заради реакцията на студентите и обществеността Министерският съвет обяви отново учебната база на НСА край Несебър за обект от национално значение, с което спря реституционните претенции към имотите на академията.

Преди това подобно решение беше взето през 2010 г., но то беше отменено от Върховния административен съд (ВАС).

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase