Анелия Клисарова Снимка: БТА

“Подготвя се нов закон за професионалното ориентиране, който ще свърже бизнеса с образованието. Той предвижда обучението да се води в реална работна среда”. Tова обяви във Варна министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

Тя допълни, че с изменения на настоящия закон за професионалното образование и обучение паралелките в професионалното образование, които нямат точно 18 кандидати, ще могат да съществуват и с по-малък брой ученици, за да не бъдат закрити.

“Образованието ни се разминава с потребностите на бизнеса. Отдалечили сме образованието от бизнеса и това е голяма грешка", каза просветният министър на среща с варненски директори на професионални гимназии.

По думите на проф. Клисарова държавата ще трябва да осигурява стипендии и помощ за определени професии, които са на изчезване, но в тях има глад на кадри. Като пример тя посочи училищата по железопътен транспорт, където кадрите са малко, а се търсят специалисти в сектора.

Образователният министър посочи, че има идея за въвеждане на защитени професии, за които има голямо търсене, но в средните училища не се подготвят такива кадри.  “В София има глад за асансьорни техници, а във Варна не достигат готвачи”, даде пример тя.

По повод новият просветен закон Клисарова уточни, че трябва да е готов през септември-октомври и да бъде пуснат за обсъждане.

“Това означава, че на първо четене трябва да се разглежда около Нова година. Там приоритетни са въпросите за кредитната система, модулното обучение, както и дуалната система”, каза още министърът на образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase