Снимка: Булфото

Пробите от микробиологичните изследвания за менингит на 48 деца от Детска градина "Незабравка" в Разлог са отрицателни. Това показват досега получените резултати от изследванията, направени в специализираните лаборатории, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Както е известн, 54-годишна учителка в градината почина от най-тежката, мълниеносно протичаща форма на менингит - Синдром на Уотърхаус-Фредериксен. След приемането й в Отделението по реанимация в МБАЛ-Благоевград, където изпада в тежко състояние, тя е била спешно транспортирана във ВМА, където е починала въпреки усилията на лекарите.

След случилото се носогърлени проби са взети общо на 88 лица, от които 58 деца са от детската градина и 6 лица са персонал. Останалите проби са на близки на децата, след като те са изразили желание за това.

Още по темата
Епидемиологичното проучване е започнало на 21 април и продължава досега, поради което резултатите от изследванията стават известни по различно време. Всички контактни деца от групата и хората от персонала са обхванати с гама-глобулин и приемат антибиотик.

Въпреки отрицателните резултати в следващите няколко дни контактните лица се намират под непрекъснато наблюдение на техните общопрактикуващи лекари.

Предприемат се и допълнителни мерки с цел елиминиране и на най-малката вероятност от разпространение на инфекцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase