Снимка: Bulphoto

Общ преглед
Масови протести в 35 града в страната се проведоха днес заради високите сметки за ток. Хиляди хора излязоха по улиците на страната и въстанаха срещу монопола на Електроразпределителните дружества.

Няколко хиляди протестиращи срещу високите сметки за електроенергия блокираха Орлов мост в София, а на мястото пристигна и жандармерия. Във връзка с преминаването на митинг шествие временно бе затруднено движението на кръстовище Орлов мост бе бяха променени маршрути на средствата за масов градски транспорт.

Впоследствие протестиращите срещу високите сметки за ток и парно в столицата се насочиха към централата на елекроразпределителното дружество ЧЕЗ. В центъра на София протестът прерасна в сблъсъци между протестиращи и полицияу но не бяха получени данни за пострадали.

Жандармерията блокира пътя на шествието към централата на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Около 13.50ч. протестиращите бяха пресрещнати от кордон жандармеристи по ул. "Раковски" на ъгъла с ул. "Неофит Рилски". В 13.55ч. част от събралите се опитаха да пробият кордона. Срещу жандармеристите полетяха камъни и бутилки. Някои от протестиращите се опитаха да обърнат паркирана наблизо кола на жандармерията.

Жандармеристите отблъснаха протестиращите на около 50 метра от централата на СДС в посока площад "Славейков". Протестиращите скандират „мафия”, докато отстъпват, а движението по улицатаб е спряно.

Агресивни действия на част от протестиращите в София наложиха намесата на органите на реда, съобщиха на свой ред от пресцентъра на МВР.

По време на днешния протест в София група от около 4 000 души се отдели от останалите протестиращи и се насочи към сграда на електроразпределително дружество ЧЕЗ. На място част от присъстващите са започнали да чупят пътна настилка и да я хвърлят по полицейските служители, направили са опити да обърнат специализирани полицейски автомобили и са използвали сълзотворни спрейове срещу полицаите.

Това е наложило служителите на реда да предприемат необходимите действия с цел предотвратяване на по-нататъшни вандалски прояви. При намесата не са използвани помощни средства.

Около 14.25ч. организаторите призоваха протестиращите да тръгнат към президентството.Впоследствие част от демонстрантите запалиха американското знаме пред сградата на Народното събрание. Флагът беше поставен на земята от един от протестиращите, след което беше запален.

Накрая жандармерия заобиколи от всички страни групата останали протестиращи на площада пред Народното събрание, след като пред парламента останаха около стотина - двеста души от днешния протест, на който по обед се събраха около 6 000 участници.

Четирима души бяха отведени в Първо и в Пето РУП на СДВР след проведения митинг шествие в столицата днес, съобщиха от пресцентъра на МВР. Единият от тях е задържан за неизпълнение на полицейско разпореждане, други двама са отведени за установяване на самоличност. В Пето районно управление е задържан още един мъж, който е събарял кофи за смет по булевард "Васил Левски".

Близо 10 хиляди души излязоха на протест срещу високите сметки за ток в Пловдив, съобщи кореспондентът на Dnes.bg в града. Шествието тръгна от Централна поща и стигна до централата на EVN за Южна България, където хората замеряха сградата с яйца.

Протестиращите скандираха „Мафия!”, „EVN вън! и поискаха национализация на електроразпределителните дружества. Полицейското присъствие в района беше засилено през целия ден.

По обед учредител на нова партия се опита да политизира протестите, но си навлече гнева на протестиращите и за малко да бъде линчуван пред тълпата.

Това беше най-големия протест срещу монополите под тепетата досега.

Късно снощи пък е бил получен сигнал за бомба в сградата на EVN Асеновград. Незабавно е извършен оглед, но взривно устройство не е било намерено.

Протестиращи в Хасково поискаха оставката на Делян Добрев, съобщи кореспондентът на Dnes.bg в града. За първи път от началото на протестната вълна в страната срещу високите сметки за ток хасковлии изразиха открито недоволството си.

Близо 800 човека се събраха на централния площад в областния град, развяха българското знаме и с викове "мафия" и "оставка" поискаха оставката на правителството и най-вече на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който е от Хасково. След като разбраха, че днес министърът е в родния си град, протестиращите пожелаха среща с него и се заканиха да го изчакат пред сградата на Областна администрация, където Добрев трябва да даде пресконференция в ранния следобед.

"Крайно време е този беден и гладен народ да се събуди. Никой няма да отиде в къщата му и да му даде пари, за да си плати високите сметки. Напротив, само те тъпчат", коментира безработната Надка Колева. "Докараха ни до просешка тояга", скандираха протестиращите.

Час след началото хасковлии се отправиха към сградата на EVN в града. По път купиха яйца, с които да замерват офиса на електроразпределителното дружество. Недоволните обаче успяха да хвърлят едва няколко яйца, тъй като полицаите се намесиха и спряха замерването.

Протестът завърши без арестувани, въпреки че недоволните нямаха разрешение за него. Те се обединиха около идеята да се събират всеки ден пред сградата на EVN в града и да не си плащат сметките за ток.

В Плевен гражданите поискаха референдум за изгонване от страната на чуждестранните ЕРП-та и гориха сметките си за ток. Врачани поискаха токът от АЕЦ "Козлодуй" да се продава само на вътрешния пазар, а в Сливен замеряха сградата на EVN с яйца и картофи.

Най-оригинално изразиха протеста си обаче в Пазарджик - там обезглавиха ритуално триглав дракон, символ на електроразпределителните дружества.

Около 1 000 души се събраха на протест в Монтана срещу високите сметки за ток. Протестът започна пред сградата на "ЧЕЗ" в града и прерасна в шествие и блокиране на централните улици. Към 11,00 часа протестиращите блокираха първо булевард "Александър Стамболийски", а после преминаха из централната част. Те спряха пред областната управа, където издигнаха лозунги срещу високите сметки за ток и бедността в региона. После шествието се отправи обратно към офиса на "ЧЕЗ", премина покрай него и продължи към изхода на Монтана.

За 30 минути протестиращите блокираха движението на автомобили от Монтана по направленията към София, Враца, Лом и Берковица. Протестиращите скандираха "Мафия", "Изчезвайте", "Бедни сме". Те поискаха национализация на ЕРП-тата и намаляване на сметките за ток. Сформиран бе инициативен комитет, който да координира протестите през следващите дни.

В Кюстендил около 500 души блокираха входа на града от София и затвориха движението към ГКПП Гюешево за около 20 минути.

Над 2 000 дупничани блокираха главния път Е79. Протестът започна малко преди 12 часа и продължи повече от 7 часа. Първоначално протестиращите се събраха на мястото на Дупнишките барикади след което продължиха до тунелите на изхода на Дупница, в посока София. Затворени са подстъпите от главния път към града, така че движението в момента е напълно невъзможно. Протестиращите издигнаха плакати, в които настояват ЧЕЗ да изчезнат от България, и призоваха премиера Бойко Борисов да подаде оставка.

Вследствие на блокирането на главен път Е79 се бе образувала 15-километрова опашка от автомобили в посока София. Опашката от автомобили започваше от Мураслево и стигаше до Дупница.

Полицията информира за два обходни маршрута са възможни на пътя от Гърция за София - през Бобошево и Кюстендил и през пътя за Самоков,  Железница и Бистрица. Колона от автомобили обаче се бе образувала и по пътя Бобошево – Невестино – Кюстендил заради блокирания път Е-79 при Дупница и интензивния трафик.

След 18,00 часа обаче от ОД на МВР в Кюстендил съобщиха, че пътят е бил отново отворен за движение.

Протестиращи срещу високите сметки за ток и монополите блокираха главен път Е 79 в Благоевград. Разрешеният граждански протест, който започна в 11 часа пред сградата на общината, прерасна в гражданско неподчинение. От кметството хилядно множество тръгна по предварително определения маршрут по улица "Иван Михайлов".

В района на Югозападния университет кордони от полицаи се опитаха да спрат протестиращите, които не се подчиниха, разкъсаха кордона и продължиха към главен път Е 79 до разклона за София, който бе блокиран в 12 часа. Людмила Манова от Инициативния комитет на протестиращите съобщи, че има задържани при разкъсването на полицейската блокада заради неизпълнение на полицейско разпореждане. Тя заяви, че ако до половин час задържаните не бъдат освободени и не са при протестиращите, те ще се отправят към Първо районно управление на полицията. Към този момент протестиращите са все още на магистралата.

Със счупена витрина на Центъра за обслужване на клиенти на ЧЕЗ приключи първият протест срещу високите сметки за ток в Ловеч. Непълнолетен бе задържан от полицаите, след като с твърд предмет счупи една от витрините на сградата. Патрулката, в която го вкараха служителите на реда, бе заобиколена от протестиращата тълпа, която не позволи на полицаите да го откарат. "Оставете го, той си е платил" скандираха хората. След като дойдоха и родителите на момчето, то бе пуснато и събралите се разотидоха.

Над 3 000 протестиращи граждани се събраха днес в началото на пешеходната зона в града, преминаха през централната част и се спряха пред Центъра за обслужване на клиенти на ЧЕЗ. От деца до възрастни хора скандираха и развяваха лозунги "Държава на хайдуци с костюми", "Изчезвайте! Вън от България", "Предлагате ни разсрочено плащане! Не! Благодаря!", "Не искаме живот на кредит". Протестиращите хвърляха електромери и горяха сметките си за ток, пеейки химна на страната. С надписа "ВЪН" украсиха входа на дружеството.

Сметка за ток на стойност 639 лева за периода 14 декември – 17 януари показа 45-годишният Христофор Жечев от Ловеч. По думите му апартаментът му е 60 квадратни метра, с изолация и соларни бойлери, за което е инвестирал две хиляди лева. Единствените уреди на ток са два телевизора и готварска печка.

Организаторът на протеста, 20-годишният социалист Христо Марков от Ловеч, заяви за БТА, че ще продължат протестите, ако не бъдат чути исканията им. Сред тях са национализация на енергопреносните дружества, регулиране на сметките, разкриване на тъмни сделки. По време на протеста в Ловеч вървеше и подписка за преразглеждане и прекратяване на всички концесии и договори, които установяват монопол при доставката на ток, вода и при топлоподаването към българските домакинства.

Хиляди варненци излязоха днес на протеста срещу високите цени на тока. Множеството се събра до сградата на общината в града. Там бе изкаран черен капак на ковчег и символично бяха погребани ЕРП-тата в страната. Много от протестиращите издигнаха плакати с призиви срещу монополистите. Имаше и послания с предупреждения към "ВиК", че също налага непосилни цени и предизвиква гнева на българите.

Протестът във Варна преминава при изключително силно полицейско присъствие. Органите на реда са осигурили маршрут през центъра на града, където хората минават безпрепятствено. Днес в знак на подкрепа към протеста по разпореждане на кмета на града Кирил Йорданов от сградата на общината бе пуснат огромен национален трибагреник.

Сградата на "Енерго ПРО" във Варна днес бе блокирана от хиляди граждани. Множеството започна да хвърля яйца и кофички кисело мляко към фасадата. Малко по-късно захвърчаха камъни и парчета тухли. Прозорците на сградата бяха изпотрошени. Стигна се и до леки сблъсъци между протестиращи и полиция. Към момента няма данни за арестувани.

Впоследствие протестиращите блокираха Аспаруховия мост и движението по автомагистрала Хемус и в двете посоки.

Около 5 000 души протестираха днес в Перник срещу високите сметки за ток. Толкова голям митинг в Перник не е имало досега, оцениха активисти от първите години на прехода.

Под звуците на гайда, плакати "ЧЕЗ вън!", "Искаме си обратно държавата!", "Ревизия на прехода!" и др., пеейки "Мила родино", шествието тръгна от община Перник , премина през центъра на града и достигна до сградата на "ЧЕЗ-Електроразпределение". С възгласи "ИзЧЕЗвайте!, "Можем и без ЧЕЗ!", "Няма да позволим повече да ни грабят!" недоволните поискаха да се установи реален пазар на различните видове енергии и пазарни отношения между страните, както и всички нормативни и поднормативни актове да гарантират равнопоставеност между енергийните дружества и потребителите.

Перничани издигнаха искания за национализация на ЕРП-тата, премахване на всички посредници, като функцията им се поеме от НЕК, разсекретяване на всички договори в сектор "Енергетика",търсене на отговорност на подписалите ги лица, както и премахне на задължителното изкупуване на електрическата енергия от НЕК. Протестиращите се обявиха и за конкретна, прозрачна и последователна политика за развитие на възобновяемите енергийни източници в дългосрочен план.

Недоволните замеряха с яйца и лютеница прозорците на сградата на "Електроразпределение". С камъни бяха счупени и няколко стъкла. Шествието, което бе обявено от организаторите като символ на погребение на ЧЕЗ, запали свещи на входа на сградата, погребвайки дружеството. Протестиращите символично счупиха електромер.

Имаше и леко спречкване с полицията на няколко от недоволните граждани, което бързо бе осуетено. Организаторите призоваха да не се допускат вандалски действия. Протестите в Перник ще продължат всяка седмица, като ще бъдат издигнати искания и срещу монополистите "В и К" и "Топлофикация", съобщиха организаторите на проявата.

Протести бяха проведени още в Бургас, Смолян, Кюстендил, Добрич, Русе, Велико Търново, Разград.

В Шумен протестиращите почетоха паметта на починалия в петък свой съгражданин Тодор Колев.

Недоволството срещу монополите и високите цени на тока в Стара Загора ще продължи и утре, съобщи междувременно Дарик.

Организаторите на протеста в социалната мрежа информират, че той ще се проведе в понеделник, 18 февруари, от 17 часа пред сградата на EVN в Стара Загора на бул. "Отец Паисий".

Два часа протестираха старозагорци днес. Недоволството срещу монополите събра над 2 хиляди души пред енергото, които преминаха по бул "Цар Симеон Велики", бул. "Патриарх Евтимий" и стигнаха до моста над бул. Славянски". Шествието беше охранявано от полиция. До сблъсъци не се стигна.

За пореден път организаторите на протеста предупреждават, че той е граждански, а не политически. На днешния протест бяха забелязани представители на старозагорските организации на БСП и ВМРО.

Стара Загора е един от 35-те български града в страната, в които граждани излязоха на един от най-масовите протести у нас. Хората настояха за национализация на енергоразпределителните дружества, както и отговорност за лицата, подписали неизгодни за страната ни договори.

Фалшива декларация от името на трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО в социалните мрежи допълнително създаде напрежение в днешните протести срещу монополите и високите сметки.

Декларацията бе разпространена няколко часа преди протестите, а в нея се казва: "Сами сте си виновни".

"Ние, от ЧЕЗ, ЕVN и Енерго-про, заявяваме, че не носим никаква вина за това, че не можете да си платите сметките. Ние сме частни компании, чиято цел е да печелят пари. Държим да подчертаем – и дано да успеете да го разберете, – ние не сме благотворителни дружества, ние работим за печалба. Вие твърдите, че живеете в демократична страна и желаете да развивате пазарна икономика. Ако това е така, то молим ви приемете факта, че всеки бизнес търси печалба. Крайно време е българите да разберат, че не живеят в комунизма, а в капитализма и ако преди държавата се е грижила да осигурява жизнения минимум на всеки един, днес това е невъзможно. Българите трябва да разберат, че коренът на проблема се крие в тяхната посткомунистическа психика и да престанат да чакат някой да се погрижи да са нахранени, облечени и на топло", е част от текста на фалшивата декларация.

В началото на днешния национален протест декларацията допълнително предизвика гнева на много от гражданите, преди да стане ясно, че текстът е съставен именно за да активизира протестиращите.

Електроразпределителното дружество ЧЕЗ изпрати съобщение до медиите, в което съобщава, че нямат нищо общо с декларацията.

В опит да тушират нарастващото напрежение от дружеството съобщиха, че от началото на годината са подадени 4853 сигнала за високи сметки за електроенергия, като от 3341 проверени само 43 са основателни.

„Резултатите от извършените анализи показват, че неточности са открити в 1,3% от досега проверените сигнали. Освен по сигнали „ЧЕЗ Разпределение България” извършва проверки и по своя инициатива при съмнение за допусната грешка или при по-висока консумация в сравнение с предходен месец”, каза Петър Баран, главен оперативен директор на „ЧЕЗ България”.

На 13 февруари в присъствието на представители на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране бе извършена проверка с еталонен уред за точността на 12 електромера в Благоевград, Сандански, Петрич и Разлог. Установено бе, че измервателните уреди на клиентите на ЧЕЗ съответстват на нормативните и метрологичните изисквания и отговарят на класа на точност за този вид средства за търговско измерване.

В присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев бяха демонтирани и предадени за метрологична експертиза 3 електромера на клиенти, които бяха подали сигнали за високи сметки. Проверките бяха извършени в Българския институт по метрология и също потвърдиха, че измервателните устройства отчитат коректно използваната електроенергия.

Дружеството припомня, че всички клиенти, които имат съмнения за завишени сметки за декември 2012 г. и януари 2013 г., могат да подават сигнали или жалби в центровете за обслужване на клиенти, на имейл адрес zaklienta@cez.bg или на денонощната телефонна линия на ЧЕЗ 0700 10 010.

Дали от притеснение, или от кумова срама, от ЕНЕРГО-ПРО обявиха, че отчитат средно намаление от над 16% на сметката за месец февруари спрямо сметката за месец януари за първата група клиенти

Очаква се при останалите групи клиенти намалението да е още по- голямо поради по-голямата разлика в броя дни, които включва сметката

Сметките за февруари на първата група клиенти на ЕНЕРГО-ПРО, чийто краен срок за плащане е 10-то число, вече са факт и клиентите могат да се информират за тях и за индивидуалния си отчетен период на телефон 0700 161 61, в центровете за обслужване на клиенти или на интернет страницата на компанията www.energo-pro.bg.

Според статистиката на компанията, средната сметка за месец февруари на клиент от тази група е с над 16% по-ниска от тази за предходния месец. В тази група попадат около 37% от всички клиенти на компанията и за тях февруарската сметка включва средно с 2 дни по-кратък период от тази за януари.

При останалите групи клиенти със срок на плащане 15-то и 25-число на месеца, експертите на компанията очакват още по-значително намаление на сметките, тъй като при тях разликата в броя дни, включен в двете сметки ще е по- съществена.

За периода, който включва сметката за февруари, среднодневните температури са с 2 градуса по-високи от температурите през периода, включен в сметката за месец януари. Заедно с броя дни температурата е основният фактор, който влияе върху консумацията на електроенергия. За тази група клиенти консумацията е спаднала с 18% спрямо потреблението им на енергия, отразено в януарската сметка.

От друг голям монополист, столицната "Топлофикация", също се разбързаха. 96% от клиентите на дружеството щели да получат по-ниски сметки за януари в сравнение с предходния месец,сочели данни на изчислителния център на компанията.

Средното понижение на сметките в столицата с 10.32% спрямо предходния месец. По данните на изчислителния център близо 70% от клиентите имат сметки до 150 лв. за парно и топла вода за януари тази година.

Основната причина е намалението на цената на топлинната енергия в София със 7,18% от 1 януари 2013 г. Освен това през изминалия месец столичани са потребили 525 774 МВтч топлинна енергия, което е с 3.38% по-малко в сравнение с декември.

Намалената консумация е свързана и с по-високата средномесечна температура, която според данни на НИМХ при БАН, е плюс 0,9 градуса, докато през декември е била - 0,8 градуса.

В резултат на анализите, направени от експертите на компанията, е установено, че само при 4% от битовите потребители има завишение на януарската сметка. За всеки един от тези случаи е направена предварително пълна проверка.

Според информацията на топлинните счетоводители в мнозинството от тези случаи става дума за месечен отчет на реално потребление. В по-малък процент от случаите има промяна на прогнозните дялове след подадени заявления от страна на потребителите. Консумацията на повече топлинна енергия и подаването на заявления към топлинните счетоводители за завишение на прогнозните дялове е характерно за новите сгради, в които всеки месец се наблюдават промени в потреблението, свързани с населяването на жилищата.

"Топлофикация" София разполага с информация за състоянието на сметките при всеки един от тези около 4% от клиентите, която е подадена от обслужващата фирма за дялово разпределение. До края на февруари фирмите-топлинни счетоводители ще предоставят резултати от поисканата извънредна проверка на заявените нулеви прогнозни дялове. На тази база се изготвя корекция на прогнозния дял, отчитаща реалното потребление в сградите.

В 15,00 Юлиана Иванова подаде оставка като председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по искане на преиера Бойко Борисов. Иванова обяви решението си на извънредна пресконференция. Тя беше избрана от правителството преди няколко дни и трябваше да довърши мандата на Ангел Семерджиев.

Малко след като беше посочена за наследник на Семерджиев обаче, излезе информация, че нейна фирма е продавала цигари в интернет магазин, което е забранено от закона. Това е и основният мотив на премиера да поиска оставката й.

Юлиана Иванова обясни, че нарушението, което е допуснала фирмата й, е несъзнателно, но доверието към нея вече е изгубено.

По думите й хората имат основание да протестират срещу високите сметки за ток, тъй като те са непосилни за плащане.

Партия ”Атака” обаче настоя за оставка на цялото правителство, тъй като то не може да се справи с чуждите монополисти и колонизацията на страната, стана ясно от съобщение на пресцентъра на партията.

”Искаме незабавно съставяне на кабинет на българския национален интерес, който да проведе честни и прозрачни избори и да предотврати фалшификация на народния вот от управляващите”, заявяват националистите.

От партията ”поздравяват” всички протестиращи българи излезли днес на протест срещу ”колонизаторите” на България.

Радваме се, че идеята на ”Атака” чуждите монополисти ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО – ПРО да бъдат изгонени от България днес е настояване на милиони българи. С тази кауза партията води битка срещу чуждите монополисти вече осем години, се посочва в съобщението.

Във всички протести в днешния неделен ден ядро и движеща сила бяха активисти и депутати от Атака, твърдят от централата. Така щяло да бъде и занапред.

С огромно възмущение разбираме, че вицепремиерът, министър на вътрешните работи и председател на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов е нарекъл протестиращите българи „боклуци”, подчертават от политическата сила. От ”Атака” настояваме за тази обида на българския народ Цветанов незабавно да подаде оставка.

По-рано днес се появи информация, че вътрешният министър Цветан Цветанов е коментирал, че ”с боклуци не му се занимава”. Информацията се разпространява предимно чрез социалните мрежи и няма официално потвърждение. Вече започна кампания за издирване на запис, в който се чува как Цветанов изрича думите. До момента такъв не е намерен.

Още от началото на протестите лидерът на ”Атака” Волен Сидеров не спира да припомня, че идеята за национализация на ЕРП-тата е била първо негова и организира свои протести срещу дружествата.

Българите са прави да протестират и да търсят справедливост, да защитават правата си, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по повод днешните протести, цитиран от пресцентъра на политическата сила.

"Ясно се вижда, че протестите от последната седмица по същество са насочени срещу мизерията, липсата на справедливост и социална защита от държавата”, смята Станишев. Той изтъкна, че с бездействието си правителството показва своята неадекватност и неспособност да реши проблемите в страната.

"Хората са на улицата, повече от 100 000 протестираха днес, а премиерът мълчи в Македония, мълчат и министрите. След всичко, което стана днес в страната, България вече не е същата. Вижда се ясно, че правителството и премиерът Борисов нямат нужния обществен кредит на доверие, за да овладеят ситуацията и да отговорят на очакванията на хората”, твърди лидерът на БСП пред БГНЕС. “Аз не изключвам възможността и за предсрочни избори, защото такава ситуация, в която няма доверие към властта и към държавата трябва да има политическо решение – това е единствено възможната развръзка”, добави той.

Според Станишев най-вярното решение ще се постигне чрез гласа на хората, а това става на избори. “На страната днес са й нужни институции, парламент, ползващи се с доверието на гражданите, за да направят промените в политиката на държавата и да отговорят на очакванията на хората", убеден е той.

"Затова първата стъпка към решаването на проблемите на страната е оставка на кабинета. Ние ще настояваме за спешни консултации с политическите сили в България, за да бъдат те адекватни на очакванията на хората", подчерта лидерът на БСП. "Днес хората сами поискаха оставката и на премиера и на правителството, защото разбират тяхната обвързаност, тяхната зависимост от монополите", изтъкна Станишев.

"Все по-наяве излиза икономическата обвързаност на това правителство с тези електроразпределителни дружества. Едно от първите решения на това правителство през август 2009 година бе да се даде без конкурс на EVN Горна Арда. От медиите разбирам, че достатъчно близки хора на премиера са в ръководството на ЧЕЗ, тогава няма защо да се питаме защо не се осъществява ефективен контрол върху цените", обяви лидерът на БСП.

Вместо да вземе решителни мерки срещу монополите, премиерът прави имитация на някакви действия в стил "тука има – тука няма", като назначава и уволнява шефове на ДКЕВР. Днешното искане на оставката на назначената преди три дни от самия Борисов Юлиана Иванова е поредното доказателство за неспособността му да се справи с проблемите или говори за неговата обвързаност с политиката за защита на монополите, която това правителство превърна в своя основна цел, отбеляза Станишев.

Правителство на Борисов е взело в ръце всички икономически и финансови потоци в страната, но не може да реагира адекватно, защото неговите икономически интереси противоречат на интересите на хората, каза в заключение лидерът на опозицията.

ДПС на свой ред се обяви за разпускането на настоящия парламент и провеждането на предсрочни парламентарни избори през април, защото продължава агонията на ГЕРБ, от което България губи, заяви в Кърджали след среща с разширения актив председателят на ДПС Лютви Местан, цитиран от пресцентъра на партията.

Той призова министър-председателят Бойко Борисов да подаде оставка, защото България се нуждае от правителство с нов кредит на доверие и че ДПС като политическа партия е предприела стъпка в тази насока. Лютви Местан призова президента Плевнелиев да започне нови консултации, но вече в тази насока.

Не мога да прогнозирам в каква посока ще се развият протестите обхванали страната, но правителството няма адекватен отговор. Тези протести са колкото срещу високите цени на тока, толкова и срещу ниските доходи, допълни още председателят на ДПС.

Лютви Местан припомни, че преди година и половина в Джебел почетният председател на ДПС Ахмед Доган е поставил основната задача на партията: свалянето на ГЕРБ от власт. Тогава Доган каза, че управлението на Борисов е пълен провал.

Настояваме да се потърси отговорност на предишните правителства за кражбите в енергетиката. Това оповести в Пловдив лидерът на СДС Емил Кабаиванов, цитиран от кореспондента на Dnes.bg.

Кабаиванов обвини правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев за високите сметки за ток в момента.

Той изключи вариант за национализация на енергийните дружества и обяви, че подкрепят протестите, като призова те да не се политизират.

„Добавката Костов, добавката Кунева и добавката Станишев са виновни за сегашните сметки, които плащаме”, каза още лидерът на СДС.

Той смята, че ако по времето на Царя дружествата са разпродадени за жълти стотинки, при евентуална национализация те ще се купят на три пъти по-високи цени.

По думите му сегашното правителство е виновно, че три години не е намерило механизъм, с който да вземе мерки срещу високи сметки.

Националният съвет на СДС е получил мандат да преговаря с партии от център-дясно за явяване на парламентарните избори. На национална конференция в Пловдив Съюзът на демократичните сили е взел решение да подпише споразумение с всички партии от Синята коалиция без ДСБ и със съюз „Единство”, в който влизат трима независими депутати.

В края на месец март от партията ще оповестят в какъв формат ще се явят на изборите през лятото.

Народното недоволство и призивите аз оставка размърдаха правителството. В следващите дни ще се вземе окончателно решение дали има основание за отнемане на лицензи на електроразпределителни дружества, заяви на извънредна пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от Фокус.

Проведохме поредното заседание при премиера и набелязахме мерки, каза Добрев. ДКЕВР се е самосезирала по доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ)  и днес са заседавали с изслушване на Теменужка Петкова, председател на АДФИ, за това какви са нарушенията и доколко могат да бъдат основани за отнемане на лицензи. На базата на този доклад, те са започнали преценка за това дали нарушенията са основания за отнемане на лицензия на ЧЕЗ, посочи той.

Според доклада на АДФИ за ЧЕЗ има сума по SLA договор, която е за консултации и управление в размер на 35 милиона лева. Регулаторът трябва да провери какви са тези 35 милиона лева за управление и консултации, каза Делян Добрев.

Теменужка Петкова, председател на Агенцията за държавна финансова инспекция, заяви, че в доклада от дейността на ЧЕЗ са констатирани нарушения на законодателството в областта на обществените поръчки, непровеждане на процедури при наличие на законови основания за това, неоснователно извършено договаряне, редица процедурни нарушения.

Това не е нарушение на Закона за обществените поръчки, защото там има текст, който им позволява да правят точно това. Това ще бъде и другата спешна промяна, която ще мине в Народното събрание тази седмица – да се премахне възможността да бъдат сключвани такива договори не само от ЕРП-та, но и от който и да е в България, категоричен бе министърът.

„Установихме, че голяма част от разходите – 83% за външни услуги и 92% за материали – са извършвани, като ЧЕЗ Разпределение България е сключвало договори със свързано предприятие – ЧЕЗ България АД. Ще бъде проверени дали ЧЕЗ е уведомило ДКЕВР за наличието на тези договори. За нарушенията сме съставили 13 акта за установяване на административни нарушения, по които предстои произнасяне на административно-наказващия орган с цел налагане на санкции и глоби”, каза Петкова.

Нямаме доклад с нарушенията на останалите две компании, освен ЧЕЗ. Помолил съм Агенцията за държавна инспекция да направи доклади. Очакваме в рамките на 20 дни да получим доклад дали има нарушения на другите две ЕРП, посочи Добрев.

Окончателно решение комисията ще вземе в следващите няколко дни, подчерта министърът.

„Протестиращите поискаха разсекретяване на договорите. Винаги сме били за пълна прозрачност. Затова ще намерим начин и предвид особено високия обществен интерес би трябвало да ни се позволи да ги разсекретим съгласно Закона за достъп до информацията. Ще бъде направено всичко възможно договорите с трите ЕРП и на „Мариците” да бъдат публикувани”, обеща Добрев.

Електроразпределителните дружества няма да могат да прекъсват електричеството заради неплатени сметки на гражданите, ако са подали жалба, твърди той. "Ще задължим трите ЕРП да не прекъсват снабдяването с енергия за всички български граждани, които са подали жалба, до момента, в който се установи колко е резонна или не жалбата. Когато е доказано, че е потребена реална енергия, ЕРП трябва да предоставят 3-месечен срок, в който сметките да бъдат платени, без оскъпяване", обясни министърът.

Според него е необходимо съкращаване на разходите в държавната енергетика с цел оптимизиране на крайната цена, либерализация на пазара и инвестиции само в ефективност.

В най-спешен порядък още утре ще започнат промени в редица закони, касаещи по-добър контрол върху цялата верига от дружества в енергетиката, които участват във формирането на крайните цени, обеща той.

Този контрол ще бъде осъществяван от Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата, ДКЕВР и Комисията за зашита на потребителите ежегодно. В момента такъв контрол се извършва само от ДКЕВР, и то веднъж на 4 - 5 години, а трябва да има ежегоден контрол и не всички държавни проверки да се втурват в проверки, когато хората излязат на улиците, а тези дружества да бъдат проверявани ежегодно, смята Добрев.

Само дето 2 въпроса останаха да висят във въздуха.

Защо чак сега, министър Добрев?

И - как успяхте да съберете цялата тази информация в неделя и извън работно време? Дали не оставяте впечатлението, че вече сте разполагали с нея?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар